Tuesday, February 14, 2012

Čokoladni mousse s whiskyjem / Chocolate whiskey mousse

 Please scroll down for English



Nešto čokoladno za sve koji se osjećaju zaljubljenima u same sebe ili nekog drugog (ili oboje), za sve one koji se tako uopće ne osjećaju, za one koji su prema ovom indiferentni, za sve koji su sami i za one koji nisu...Za Valentinovo ili tek običan utorak, može i za nadolazeći vikend - čokolada ne treba izliku niti povod :)
Iako, kao što napisah, čokolada ne treba povod, deserte ipak najčešće radim nekim povodom (dok se čokolada može uzeti u ruku i jesti do besvijesti bilo kad). Ako ste i sami sebi najbolja polovica, priuštite si ovako nešto. Ovo je vrhunski desert (originalno mousse au chocolat - znaju Francuzi što valja), a tako jednostavan. Kad mi je već današnji dan povod za čokoladni desert, ja sam uvijek za ovakve stvari. Puding, mousse, panna cotta, pots de creme, pralinice, lava kolač - sve su to čokoladne minijature, potencijalno ljubavni deserti :)



Čokolada je zavodljiva, afrodizijak samo takav, a ovaj mousse lagano je i pijan - obogaćen whiskyjem ;) Mislim da nema ništa loše u znacima pažnje na 14.2. sve dok se ne odajemo lažnom i pretjeranom bespotrebnom trošenju. Smatram da je pažnju najljepše pokazati nečime što ste sami napravili. K tome, za ovo vam ne trebaju nikakve ekstravagantne namirnice, uglavnom sve vjerojatno imate kod kuće. Ukoliko nemate whiskey, zamijenite ga rumom ili nekim drugim alkoholom po želji, a izostavite ako želite bezalkoholni mousse.

 -Za 2 osobe-
(Recept prilagođen sa joyofbaking.com)


120 g tamne čokolade
30 g maslaca
2 žlice jake kave
2 veća jaja - odvojiti žutanjke od bjelanjaka
4 žlice šećera
2 žlice whiskyja
120 ml slatkog vrhnja za šlag
  • Čokoladu rastopite na pari sa maslacem i kavom. Na kraju umiješajte whiskey. Stavite sa strane par minuta da se prohladi.
  • U međuvremenu na pari pjenjačom umutite žutanjke sa 2 žlice šećera, tek toliko da ih termički obradite. Umiješajte ih u rastopljenu čokoladu (neka jaja i čokolada budu približno iste temperature). 
  • Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksajte u čvrsti snijeg, uz postepeno dodavanje 2 žlice šećera. Špatulom umiješajte u prethodnu smjesu.
  • Slatko vrhnje za šlag mekano umutite i umiješajte u smjesu. Sve lagano i dobro sjedinite pa rasporedite u čašice i stavite na hlađenje.
  • Prije posluživanja ukrasite s malo tučenog slatkog vrhnja, posipajte čokoladom, kakaom ili po želji.


                                                             Chocolate whiskey mousse

Regardless of the fact that you are in a relationship, or not, that you detest Valentine's day or celebrate it, you should make this mousse. Chocolate doesn't need an excuse anyway, right?
If you decided to make something extra for yourself and your special someone, this is a great last-minute idea. This mousse doesn't take long time to prepare and in this simplicity lies the key to its greatness. It is light, foamy, airy, yet has intense chocolate flavor enhanced by a bit of coffee and whiskey. I find alcohol to be the perfect addition to the sexy dessert. Trust me, you will want to try this.
I believe a lot of us wish a day would have 48 hours. This is why a dessert like this is very convenient. On top of that, I don't find Valentine's to be a holiday, just a special occasion in the minds of those who want it to be, and an ordinary day in the minds of those who don't acknowledge it. I'm respectful of all opinions, yet I stand behind mine. Whichever group of people you consider yourself to be a part of, I encourage you to reward yourself with this mousse. It can be a dessert for any occasion: ordinary Tuesday or weekend, a celebration, special dinner for your loved one, your comfort food. If you live a busy life, consider this day to be the day when you'll take some extra time for yourself and your special someone. I believe there's nothing wrong in indulging on February 14th, as long as we don't spend pointless money. What better gift than the one you made yourself (OK, I will leave you to your imagination on this one) :) Plus, ingredients for mousse au chocolat are almost always in your pantry ;)


-Serves 2-
(Recipe adapted from joyofbaking.com)
  • 4 oz (120 g) good quality semi-sweet or bitter-sweet chocolate
  • 2 tbsp (30 g) butter
  • 2 tbsp strong coffee
  • 2 tbsp (30 ml) whiskey
  • 2 large eggs, separated
  • 4 tbsp (60 g) sugar
  • 1/2 cup (120 ml) heavy whipping cream
Garnish
  • whipped cream
  • cocoa powder
  • chocolate shavings
1. Melt chocolate with butter and coffee in a bowl set over a pan of simmering water. Remove from heat and stir in whiskey.
2. Whisk egg yolks with 2 tbsp sugar in a bowl set over a pan of simmering water, just to cook them slightly, until they become foamy. Combine them with chocolate mixture.
3. Beat egg whites with a pinch of salt until stiff peaks form. Gradually beat in 2 tbsp sugar. Add gently to the previous mixture.
4. Beat whipping cream until soft peaks form and add to the mixture. Combine well and divide among serving glasses. Refrigerate.
5. Garnish and serve chilled.
 xoxo

46 comments:

  1. uuuh, fantastično ti je ovo!!! :)

    ReplyDelete
  2. Aaaah, this is like pure bliss Tamara. Just gorgeous and beautifully photographed.

    ReplyDelete
  3. valentinovo i čokolada su uvijek dobra kombinacija. Zapravo, čokolada je uvijek odličan izbor.

    ReplyDelete
  4. Tamara, odlično kao i uvijek :)

    ReplyDelete
  5. Mmmmm čokolada uvijek prija..sretno ti Valentinovo!

    ReplyDelete
  6. Sviđa mi se šta si dodala whiskey u čokoladu :) Jednom sam ga radila s prošekom, nezamjenjiv je kad mu dodaš aromu, jel da?
    Divne fotke Tamara, stvarno su me oduševile :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majo, hvala ti. Ja obožavam stavljati alkohol u kolače :D Whiskey nisam tako često koristila ali me baš oduševio

      Delete
    2. :) I ja volim alkohol u kolačima :) Ovo ej stvarno divno :)

      Delete
  7. čokolada uvijek nepogrešiva za ovakve prigode, naravno slažem se da za ovaj dan bolje pašu neke minijature, torte imaju svoje prigode

    ReplyDelete
  8. Divan nacin da obradujemo nekoga dragog, a ne bih imala nista protiv da mene neko ovako posluzi, hihhi... receptek je za cistu desetku!:)) Sretno Valentinovo!:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lano, šaljem prvim expressom :) Hvala ti, i tebi također sretno Valentinovo!

      Delete
  9. Savršen desert a fotkice su mi posebno savršene :)

    ReplyDelete
  10. Obozavam mus od cokolade! Predivno!!! :)

    ReplyDelete
  11. Obožavam mousse, a "with the kick" posebno.

    ReplyDelete
  12. Izgleda odlično, volim, uvijek..

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. Russell, thank you for your kind words and leaving this comment, I discovered your site through it and lovin' it :)

      Delete
  14. Prekrasan recept a i sama namjena moussa ;) Nadam se da ste uživali ;)

    ReplyDelete
  15. Zanimljiv recept, predivna prezentacija. Slažem se: čokolada ne treba poziv ni povod, kod mene može uvijek ;)

    ReplyDelete
  16. Vrlo lepo, brzo i ekonomično. Probaću sigurno koliko već ovih dana, jer praznujemo pa je vremena za kuhinju napretek :-)

    ReplyDelete
  17. Hvala svima, znam da vas je 99 % ljubitelji čokolade :)

    ReplyDelete
  18. Prekokrasno.. znaš, dok gledam tvoje fotke, najradje bi ti uskocila u stan da vidim pripreme za jednu fotku.. :D
    Iako nisam veliki ljubitelj čokolade, volim te cokoladne mousse čašice, ko da otkinu komadić raja u sebe.. blažen onaj tko ih je osmislio.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pamela, uglavnom je set postavljen nabrzaka...Planiram se malo više posvetit tomu :) U svakom slučaju hvala ti na ovim lijepim riječima! :)

      Delete
    2. P.S. Bilo bi super kad bismo se jednom našli kod nekog, taj netko napravi kolač pa fotkamo, izmjenjujemo ideje, slažemo set...i jedemo kolač :D

      Delete
    3. slazem se,obozavam mus ali ga jos nisam radila mislila sam da je komplivirano a zapravo je jako jednostavno!

      Delete
  19. Ovo je savrseno. Slike su prelijepe, obozavam ovakve deserte.

    ReplyDelete
  20. Great photos. Love your blog.

    xx,
    www.yolathorp.com

    ReplyDelete
  21. Mljac mljac <3

    Meni čoko-ovisniku pogled na tvoj blog znači samo jedno - čistu sreću.
    Kako volim čoko mousse.
    Ali sam jako loša u kuhinji.
    Probaću ovo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selma, neke je stvari tako jednostavno za napraviti... Pokazalo se da nitko nije toliko loš u kuhinji koliko misli, pa se ljudi znaju ugodno iznenaditi :) Ovo je recimo jednostavno za izradu, a fino do bola ;) Ako odlučiš raditi, želim ti uživanciju ;)

      Delete
  22. Ovo je super, baš za zastati i priuštiti si trenutak uživanja ! Mislim da se viski ovdje odlično uklapa i da baš daje posebnu notu cijeloj poslastici !

    ReplyDelete
  23. Čokolada baš treba neku aromu ili alkohol da ju podigne na novu razinu i da joj zanimljivu dimenziju okusa. Sviđa mi se jako ovaj mousse!

    ReplyDelete
  24. slažem se u vezi čokse i alkohola :D Hvala vam!

    ReplyDelete
  25. Ja i moja Stella ga obožavamo zadnji sam radila po Meriminom receptu i zaista je ispao nanadmašno ali iskreno sviđa mi se ovaj dodatak alkohola.

    ReplyDelete
  26. Tamara, I'm in love with this mousse! The flavors sound amazing and the color and texture you achieved is stunning... I have featured this post in today's Friday Food Fetish roundup. Let me know if you have any objections and thanks for the inspiration

    ReplyDelete
    Replies
    1. hey, thanks, glad you like it! No problem :)

      Delete
  27. Ove me sličice kao i mousse ostavljaju bez daha! Predivno!!!!

    ReplyDelete