Gost bloger: Slovenija, Ana i Prekmurska gibanica / Eat global series: Slovenia, Ana from Cinnamon & Thyme and Prekmurje gibanica

Please scroll down for English

                                                          Photo: ©Cinnamon & Thyme   

U serijalu gostujućih postova bili smo u Francuskoj i dalekoj nam Indiji, a danas se vraćamo malo bliže našem podneblju. Ana nas vodi u Sloveniju, na krišku-dvije ovog savršenog, bogatog deserta poznatog nam prizvuka.
Baš mi je veliko zadovoljstvo što na blogu imam priliku ugostiti Anu sa Cinnamon & Thyme. Njezin blog otkrila sam prije nekoliko mjeseci sasvim slučajno, zahvaljujući kometaru kojeg je Ana ostavila ispod jednog mog recepta. Od tada do ovog trenutka mogu reći da se između nas dvije rodilo jedno krasno internet-prijateljstvo. Imamo dosta toga zajedničkog. Ana je jedna krasna mlada osoba i njezin blog vrvi vješto pripremljenim receptima i fotografijama koje imaju jednu rekla bih domaću atmosferu, s pomalo rustikalnim i istovremeno nježnim, pažljivo uslikanima detaljima i slatkim rekvizitima koje Anino oko vješto spaja sa jelima. Ako već ne znate za njezin blog, garantiram da ćete se u njezino kuhanje i fotografiju zaljubiti istog trenutka. Pronađite ju i na facebooku.
Za gostovanje se Ana zaista potrudila i pripremila nam vrhunsku slasticu. Samo da napomenem kako je obje vrste kora sama radila i razvlačila (postupak pročitajte u receptu) te kako se ova gibanica sastoji od mnogo katova / slojeva i zaista predstavlja, po mom mišljenju, vrhunac jednog deserta. Uz to, u njoj nema ništa pretenciozno, naprotiv, odiše domaćom atmosferom, kolač iz naroda, kolač kojeg su pripremali naši stari. Slična našoj međimurskoj gibanici (koja ima malo drukčije donje tijesto, radi se sa svježim kravljim sirom umjesto skute i ima duplo manje slojeva). Sastojci su svima dobro poznati i za naše podneblje tradicionalni: mak, jabuka, skuta, orasi. Ja ovakve kolače posebno cijenim. Baš zato što su to naši vrhunski sastojci, ukomponirani u jednu super skladnu cjelinu i zajedno čine raskošan, a istovremeno nepretenciozan desert.
Ana, od srca ti hvala na ovom trudu! Donosim vam Anin post (i toplo preporučam kolač):

"Od svih prijatelja i poznanika koje sam pitala za recept koji po njihovom mišljenju najbolje predstavlja Sloveniju, najviše su spominjana dva: idrijski žlikrofi i prekmurska gibanica. S obzirom da sam ja više osoba od slatkog i rado pečem, izabrala sam gibanicu i ispala je odlično!
Hvala Tamari na pozivu!

Prekmurje je pokrajina na krajnjem sjeveroistoku Slovenije, na lijevoj strani rijeke Mure, po kojoj je i dobila ime. Jedna od napoznatijih autohtonih prekmurskih jela upravo je ova gibanica. Prilično zanimljiva slastica koja spada u slovenske specijalitete, ime je dobila po riječi güba, koja ukazuje na sastav pojedinih slojeva ove slastice. Izuzetno sočna, ali i kalorična. Priprema se od prhkog tijesta i 4 nadjeva s točno određenim rasporedom,a između svakog nadjeva nalazi se kora vučenog tijesta. Upravo ju ti slojevi čine oku privlačnom, a sami sastojci su pravi raj za nepce.
Ohlađenu prekmursku gibanicu izrežemo na kvadrate, posipamo šećerom u prahu i poslužimo. Još je bolja kad malo odstoji, idući dan okus je puniji.
Neka vas dužina recepta ne odvrati od isprobavanja ovog kolača, jer na kraju se trud itekako isplati. Dobar tek!"

Prhko tijesto
  • 200 g brašna: 100 g glatko + 100 g oštro
  • 100 g maslaca, hladnog
  • prstohvat soli
  • cca 1 dcl hladne vode-za umijesiti tijesto
Vučeno tijesto
  • 800 g mekog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žlica biljnog ulja
  • prstohvat šećera
  • mlaka voda-za umijesiti tijesto

 Nadjev od maka
  • 200 g mljevenog maka
  • 70 g šećera
  • 1 vanil šećer
Nadjev od skute
  • 800 g skute
  • 70 g kristal šećera
  • 1 vanil šećer 
  • prstohvat soli
Nadjev od oraha
  • 200 g mljevenih oraha
  • 70 g kristal šećera
  • 1 vanil šećer
Nadjev od jabuka
  • 1 kg naribanih jabuka
  • 90 g kristal šećera
  • 1 vanil šećer
  • sok 1 limuna
Preljev od vrhnja (ide među slojeve)
  • 8 dcl kiselog vrhnja
  • 3 jaja
Još je potrebno
  • 100 g otopljenog maslaca (preljeva se po slojevima)
Završni premaz
  • 250 g kiselog vrhnja
  • 1 žutanjak

1. Prhko tijesto: 
Oba brašna prosijemo na radnu površinu pa dodamo sol, na kocke narezan hladni maslac i postepeno dodajemo hladnu vodu. Prstima umrvimo maslac u brašno i mijesimo dok ne dobijemo glatko tijesto. Stavimo ga da počiva u hladnjak na pola sata.
Zatim ga razvaljamo na veličinu pleha (26 x 36 cm). Debljina ne smije biti veća od pola centimetra. Pleh namažemo maslacem i u njega položimo prhko tijesto. Ispikamo ga vilicom i pečemo na 180 C oko 5 min. (dok ne porumeni). Izvadimo i pustimo da se hladi.
2. Vučeno tijesto: 
Na radnu površiu prosijemo glatko brašno, u sredini napravimo jamicu u koju stavimo jaje, ulje, sol i šećer. Zamijesimo tijesto, mijesimo dugo dok ne postane glatko-što ga bolje izmjesimo, ljepše će se dati razvući. Premažemo ga maslacem i stavimo u hladnjak na pola sata.
Podijelimo ga na 9 krušćića. Razvaljamo ih na pobrašnjelom stolnjaku, najprije valjkom pa zatim razvlačimo dlanovima koliko god tanko ide. Stavimo prvu koru na prhko tijesto. Neka rubovi prelaze rub pleha (iako ovo nije nužno). Na njega razvučemo polovicu nadjeva od maka i prelijemo ga s nekoliko žlica preljeva od vrhnja, jajeta i rastopljenim maslaca. Preko njega položimo novu koru vučenog tijesta. 
Na tu drugu koru žlicom rasporedimo polovicu sirnog nadjeva. Pomovo prelijemo s malo otopljenog maslaca i nadjeva od vrhnja. Na to položimo treću vučenu koru.
Na treću vučenu koru rasporedimo nadjev od oraha i ponovo isti preljev: kiselo vrhnje, otopljeni maslac. Na ovo ide 4. vučena kora.
Na 4. koru rasporedimo polovicu nadjeva od jabuka pa preko njega opet preljev: kiselo vrhnje, maslac. Pokrijemo 5. vučenom korom.
Sada ponovimo sve skupa, počevši s makom i završivši sa jabukama. Između svakog sloja opet ide kora vučenog tijesta.
Završimo posljednjom korom na koju ide završni premaz od 250 ml kiselog vrhnja i jednog žutanjka (sve zajedno umutite pa prelijte). Ovo na kraju na nekoliko mjesta probodemo tankom iglom. 
Pećnicu ugrijemo na 190 C i pečemo oko 1 h i 15 min. Vrijeme pečenja malo ovisi i o visini prekmurske gibanice.
Napomena: Nakon pola sata pečenja ja sam gibanicu pokrila aluminijskom folijom da ne porumeni previše pa ju otrkila zadnjih 10 min. pečenja.


Slijede upute za izradu nadjeva:
1. Nadjev od maka:
Pomiješamo mak, šećer, vanil šećer. Ostavimo po strani, koristit ćemo ga u dva dijela.
2. Nadjev od sira:
Pomiješamo skutu, žutanjak, prstohvat soli, vanil šećer i kristal šećer. Dobro izmješamo, dobit ćemo mazivu smjesu koju ostavimo sa strane. I nju ćemo koristiti u dva dijela.
3. Nadjev od oraha:
Pomiješamo mljevene orahe, kristal šećer i vanil šećer. Također ga upotrebljavamo u dva dijela.
4. Nadjev od jabuka:
Ogulimo i naribamo jabuke i polijemo limunovim sokom. Pomiješamo ih sa šećerom i vanil šećerom. Jabuke će otpustiti sok pa ih je prije stavljanja u kolač potrebno ocijediti.
5. Preljev od vrhnja: 
Odvojimo žutanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istučemo u čvrsti snijeg. Pomiješamo žutanjke i kiselo vrhnje pa ručno umiješamo snijeg. Ovaj preljev koristit ćemo u 8 dijelova jer ćemo njime prelijevati svaki sloj.
6. Na kraju je još poteebno otopiti maslac kojeg ćemo polijevati po slojevima. 
7. Također je potrebno zasebno pomiješati 1 jaje sa 250 g kiselog vrhnja -ovaj preljev ide na sami kraj, povrh gibanice.
Koristila sam pleh dimenzija 7 x 26 x 36 cm.

                                                                 Photo: ©Cinnamon & Thyme 

                              Eat global series: Slovenia, Ana Bulat and Prekmurje gibanica


After France and India, we are coming back and visiting neighbouring Slovenia. My friend Ana from Cinnamon & Thyme took us to the heart of Slovenian native cooking. This cake she prepared for us really looks (and tastes) like she put her whole heart into it. Ana, I appreciate your effort and can't thank you enough for being a part of this!
I guarantee you will fall in love with Ana's cooking and photography instantly. You can also follow her through facebook.
The dessert she made is a layer cake called Prekmurje gibanica and is native to this part of Europe. The name gibanica comes from dialectical expression  güba  and in this case refers to a fold. For me, this is one of the best cakes there is, because it contains ingredients that are really a staple in our cooking and they are in perfect harmony. They make this cake luscious and rich, yet unpretentious. Hopefully, you will give this unique dessert a try. The preparation takes some time, but just think of the taste...beyond rewarding. Stacking layer by layer (and there's a lot of layers in this one) is really fun. If someone was to ask us to make a staple dessert for this part of Europe, I would do this. It's something you shouldn't miss!
Here is Ana's post, I translated it for you:

"I asked my friends and aquaitances about a staple Slovenian dessert, and almost all answered the same: Idrija zlikrofi (something like ravioli with meat sauce) and Prekmurje gibanica. I am a dessert person and baker by nature, so I chose the latter. And it turned out great. Tamara, thank you for inviting me!
Prekmurje is a region in northeastern Slovenia besides the Mur river and it's the origin of this dessert's name. This is such an interesting cake. It consists of several sweet layers and is rich and moist. It is made of shortcrust pastry and strudel pastry plus 4 different layers. These layers make it especially eye-pleasing and ingredients guarantee pure pleasure.
When cooled, this gibanica is cut into squares and served dusted with powdered sugar. It is even better the next day, the taste is fuller. Don't let the length of the recipe scare you, it's well worth it :) Bon appetit!"

Shortcrust pastry
  • 200 g flour
  • 100 g butter, cold, cut into cubes
  • pinch of salt
  • approximately 100 ml cold water
Phyllo sheets (strudel dough)
  • 800 g all flour
  • 1 egg
  • 1 tbsp vegetable oil
  • pinch of sugar
  • some lukewarm water
Poppy seed filling
  • 200 g ground poppy seeds
  • 70 g sugar
  • 1 vanilla sugar or 1 tsp vanilla extract
  • pinch of salt
Walnut filling
  • 200 g ground walnuts
  • 1 vanilla sugar or 1 tsp vanilla extract
  • 70 g sugar
Apple filling
  • 1 kg (about 5-6) apples
  • 90 g sugar
  • 1 vanilla sugar or 1 tsp vanilla extract
  • juice of 1 lemon
Cottage cheese filling
  • 800 g cottage cheese
  • pinch of salt
  • 70 g sugar
  • 1 vanilla sugar or 1 tsp vanilla extract
Sour cream topping (this will go over each layer)
  • 800 ml sour cream 
  • 3 eggs
You will also need 
  • 100 g melted butter (to pour over each layer)
Final brush
  • 1 egg yolk
  • 250 g sour cream


                                                                                   Photo: ©Cinnamon & Thyme
1. Make shortcrust pastry:
Sift flour, add cold diced butter - rub it into flour. Than gradually add cold water and combine until you form dough. Wrap in plastic wrap and leave in fridge for 30 minutes.
Roll out dough into rectangle (approximately 26 x 36 cm). It should be about 0,5 cm thick. Butter baking pan the same size as dough and place dough into the baking pan. Prick with fork and bake at 180 C for about 5 minutes. Set aside to cool.
2. Make phyllo sheets (strudel dough):
Sift flour onto working surface. Make indentation in the middle, into which you place egg, oil, salt and sugar. Mix to combine and knead until smooth dough forms. Make sure to knead it well, as it will be elastic later and easier to stretch into sheets. Brush it with butter and leave in fridge for 30 minutes.
Divide it into 9 equal parts. Put one onto clean tablecloth dusted with flour. Roll with your rolling pin as thin as possible and then stretch it with your palms, as far as it goes. The thinner the better. You will repeat this with each part. Place first sheet onto the bottom of pie pastry, which is in the baking pan.


You will now begin stacking layers (see below instructions on how to make each layer):
Divide the poppy seed filling in 2 parts and spread half onto the first phyllo sheet (the one which you've just placed onto pie pastry). Pour some mixture of melted butter, egg and sour cream over it (use your spoon to do this, don't pour a lot, just do it randomly, as you will need it for each layer) and place second phyllo sheet.
Onto the 2nd phyllo sheet goes half of the cottage cheese filling. Again, pour some butter-egg-sour cream mixture over it, place 3rd phyllo sheet on top.
On the third phyllo sheet goes entire walnut filling and again butter-egg-s. cream mixture on top. Place 4th phyllo sheet onto it.
On the 4th phyllo sheet goes half of apple filling. You're guessing: again egg-butter-s. cream mixture over it. Place 5th phyllo sheet on top of it.
Now you will repeat the entire process. Remember, you start with poppy seed filling, end with apple filling. In between go phyllo sheets and a bit of butter-egg-sour cream mixture. You end with final phyllo sheet, over which you pour the mixture of 250 ml sour cream and 1 egg yolk. Prick it with needle a few times and let bake in preheated oven (190 C) for about 1 hour and 15 minutes. Baking time depends on the height of the cake. I covered it with aluminium foil after 30 minutes of baking, to avoid too brown color and then uncovered it for the last 10 minutes of baking.


Instructions for making layers:
1. Poppy seed filling: 
Combine ground poppy seed with vanilla and sugar. Divide in two and set aside.
2. Cottage cheese filling:
Combine cheese with egg yolk, pinch of salt, vanilla and sugar. Divide in two and set aside.
3. Walnut filling:
Combine ground walnuts with sugar, vanilla. Divide in two and set aside.
4. Apple filling:
Wash, peel and grate apples. Pour juice of 1 lemon over them and combine with sugar and vanilla.  Set aside. They will let their juice out so you'll need to drain them, you won't need the juice.
5. Sour cream topping:
Separate egg whites from yolks. Whip egg whites until stiff peaks form. Combine yolks with sour cream and add whipped egg whites. This will be used in 8 parts-it will go over each layer.
6. You will also need to melt butter, which will go over each layer.
7. In the end, combine 250 g sour cream with one egg and pour over entire cake.





32 komentari:

  1. Wow. Looks like a lot of work but worth it - beautiful!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ruby, thanks! This is really a great cake.

      Izbriši
  2. Super za sodelovanje. :) In na odkrivanje še veliko lepih slovenskih blogov :)
    Krasna gibanica!

    http://saramisolovka.blogspot.com

    Lp Sara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav, Sara :) Hvala ti na komentaru i pohvali, drago mi je što si se javila :) Idem skoknuti i do tvog bloga

      Izbriši
  3. Divne fotke, odličan recept- odličan! Meni se jako sviđa što nisu korištene kupovne kore već što su one prave domaće! :))) Mislim da će ova delicija biti pun pogodak za ponijeti kad budem išla kod svojih! :)))
    Hvala Tamaric i hvala Ana!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je, Julija, da ga namjeravaš koristiti, zaista odličan recept. Hvala ti

      Izbriši
  4. Predivno cure! Anu već dulje vrijeme pratim, ima odličan blog, recepte i fotografije :) Divno predstavljeno! Ova gibanica je predivna! Jela sam ju, malo s drugačijim nadjevima i jako mi se sviđa :)
    Tamara, iščekujem ostale goste :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Krasan guest post, fantastična gibanica i divna gošća- Anu s užitkom pratim već nekoliko mjeseci!
    Hvala djevojke, uživala sam ćitajući (i gledajući, mmh :D)!

    OdgovoriIzbriši
  6. Još jedan krasan gost s predivnom gibanicom. Ja je obožavam ali ovi moji nipošto! Izvrsno i iskreno hvala za ovako divan post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Snježo, hvala, iako najveći dio zahvale i zasluge ide Ani za njezin trud, dobrotu i dobru volju, ja uporno pišem "hvala" :) Moram priznati da nisam nikada radila gibanicu i mislim da moji to nisu nikada jeli. Još jedan dodatan razlog zašto ju jedva čekam isprobati.

      Izbriši
  7. Jako sam se veselila ovom receptu, a moje oduševljenje je još i veće kad sam vidjela da su u pitanju domaće kore. Fotke su prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I mene Ana oduševila domaćim korama!

      Izbriši
  8. Divan gost,Anu i njezin blog obožavam i sve ono što radi od divnih recepta praćenih prekrasnim fotkama...ovaj recept je čisto savršenstvo!

    OdgovoriIzbriši
  9. Znači cura se zove Ana, e onda sve pohvale za Anu i više od toga! Čula sam za ovo divno čudo od svih vas i sad mi je drago da mogurecept da nađem. Ja bi i recept za drugo tradicionalno slovenačko jelo i ako mogu neki linkovi za slovenačke blogove. Vidim na FB si stavila jedan i sjajan je. Tako smo slabo povezani, blogerska zajednica sa slovenačkim blogovima, a mislim da je Ana jedna od prvih koju smo svi počeli da pratimo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, Jelena. Stavila sam link za još ejdan slovenski blog na facebook, kao što si primjetila a nadam se da ćemo naići na još neke tamošnje food blogove

      Izbriši
  10. Super post. Slažem se sa Jelenom da smo osjetno lošije povezane sa slovenskim blogericama. Nadam se da ćemo se sada upoznati i sa ostalim slovenskim blogoericama. Anu i ja pratim unazad par mjeseci.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se i drago mi je što pratiš Anin blog

      Izbriši
  11. Gibanica izgleda savršeno, mada sam je ja izbjegavala u velikom luku. Anin blog pratim i ja i stvarno mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  12. Just fabulous. I can see Anna poured her heart and soul into this stunning creation. WOW!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Deeba, thank you, and I thank Ana once again for all her effort :) I am really glad you like this cake, it reminded me of you and your post about povitica, since this "gibanica" is pronounced similarly :)

      Izbriši
  13. Nekim cudom, meni je blogger prikazivao pocetak ovog posta jos pre nedelju dana. Odmah sam se odusevila, ali svaki put kad kliknem, nece da otvori. :( I sad napokon je tu! :) Sjajan gost, Anin blog vec duze vreme pratim. A na receptu sam jako zahvalna jer mi je velika zelja da ga probam. Bravo za obe! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Miki, to je zato što sam ja dok sam uređivala post greškom kliknula "objavi2 umjesto "ažuriraj" :) To mi se nedavno ponovo dogodilo s jednim gost postom...Onda sam ga povukla natrag na skicu pa nije vidljiv u cjelosti.
      Nadam se da ćeš ga probati, ja isto mislim da ću raditi sad jedan vikend. Baš mi je drago što ti se dopada, hvala ti

      Izbriši
  14. Kako lijep i potpun recept. Radila sam Međimursku gibanicu, ali Prekmursku još nisam (ali sam uživala u njezinim okusima), ovo je pravi poticaj...hvala na tako lijepoj prezentaciji gošće i recepta.
    Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  15. Hvala, Nena! Ja nisam još jela ovu gobanicu i jako se radujem probati ju. Drago mi je što vam se sviđa recept

    OdgovoriIzbriši
  16. Ani vlriko hvala što je bila gost kod tebe i prezentirala nam tako fin i po meni jako bogat kolač a kako ti kažeš iz naroda.

    OdgovoriIzbriši
  17. Hvala svima, a posebno Tamari. Zlata si :). Bilo mi je u zadovoljstvo!

    OdgovoriIzbriši