Thursday, February 9, 2012

Kremasti med / Creamed honey

Please scroll down for English


Jeste li ikada probali kremasti med? Mene oduševio.
Kremasti med nije ništa drugo doli običan med, u svom punom sastavu i sa svim svojim ljekovitim svojstvima, bez ikakvih dodataka. Još ako ga radite od domaćeg meda, dobili ste zdravlje u namaznom obliku :)
Spominjala sam u nekoliko navrata da često koristim naš domaći med (svakodnevno u kavi i čaju) i ponekad u slasticama. Od tog istog meda napravljen je ovaj kremasti med. Ako ste jedni od onih koji obožavaju namazati med na krišku kruha premazanog maslacem, onda je ovo prava stvar za vas. A možete ga probati i sami napraviti.
Ovakvu konzistenciju meda možete dobiti dužim miksanjem tekućeg meda i jednog dijela kristaliziranog meda. Možete ih koristiti u omjeru 1:1, a možete i malo smanjiti količinu kristaliziranog meda. Kristalizacija meda je njegovo prirodno svojstvo i normalan proces. Dakle, izlit ćete željenu količinu tekućeg i kristaliziranog meda u mikser i staviti da se miksa dvadesetak minuta. Miksanje ponovimo u nekoliko navrata. Važno je da razbijete svaki i najmanji kristalić u medu i dobijete glatku, kremastu konzistenciju. Postupak će vam uvelike olakšati samostojeći mikser. Čuvajte ga u staklenkama na sobnoj temperaturi.


Kremasti je med kremaste konzistencije (očito) i okus mu je isti, a mazivost povećana, u čemu je poanta cijele ove priče.  Dakle, dobijete namaz gotovo bijele boje koji je izrazito pogodan za vaš omiljeni doručak ili užinu: sa maslacem namazan na krišku (integralnog, raženog) kruha. Novu dimenziju dodat će prstohvat cimeta ili đumbira u prahu. Provjereno fantastično!
Zamislite ovaj med povrh medene pite ili ruskog medovika...


Uz ovakvu deliciju izvrsno prija domaći kruh. Izdvojila sam nekoliko recepata za kruh kolegica blogerica koji se odlično uklapaju u ovu medenu priču:

Slani kolač sa kruškama i kozjim sirom  (Prstohvat soli)
4 integralna hljeba sa svačim nečim (Ja u kuhinji)
Japansko mliječno pecivo (Parfe Dunja)
Domaći kruh sa sjemenkama, orahom i pistacijama ( Home-made by B.)
Kruh za dobro jutro (La cuisine creative)
Seljački hljeb (Cooks and bakes)
Dobar jutarnji kruh (Just good food)
Kruh sa kruškama i lješnjacima (Cinnamon & Thyme)
Integralno pecivo s bademima (Da mi je nešto slatko)
Integralni kruh s bananama (Sweet sensation)
Kruščići od pira s lješnjacima i bademima (Voće i povrće)

                                 
                                                                  Creamed honey

If you follow this blog, you might have noticed I mentioned our beekeeping farm on several occasions. Season with spice site did a feature about us. You probably know I use honey on daily basis in coffee and tea and also like to use it in sweets.
Honey jar by honey jar and so came this creamy goodness. Creamed honey, also called whipped honey, spun honey, churned honey. My dad made it and my favorite breakfast was born. Well, actually bees made it, but dad creamed it :) It is 100 % natural honey with no additives, only in different "state". The procedure is quite simple and you can try it at home. Take some liquid honey and crystallized honey (1:1 or use less crystallized honey) and put it into your stand mixer, turn on low/medium speed and let it work its magic...for about 20 minutes. You will want to mix it a few more times (2-3 intervals). Its color becomes pale (almost white) and texture creamy. It has smooth spreadable consistency, which is very convenient if you like to eat your honey with a spoon and it also makes a great spread on (home made) bread, on top of butter, sprinkled with some cinnamon... Hello, my favorite breakfast.


Crystallization is a natural process and by whipping crystallized honey with honey in "normal" (liquid) state, you break up large crystals formed in crystallized honey and make its texture creamy and smooth. You will want to whip it until all the tiny crystals disappear. Keep it in jars at room temperature.





69 comments:

  1. Prvi put vidim ovakav med! Moram videti gde moze da se kupi...I izbor hleba je odlican!

    ReplyDelete
  2. Ja ne volim med, ni moja mama, ni Timna, ali se mm davi u njemu, ali kako starim, tako volim svašta nešto mackat' na kruh, :)
    U zadnje vrijeme i pekmeze, što mi je bio pojam užasa, vjerovala ili ne.
    Uglavnom, čim sam ovo spazila, pročitala sam mm-u i velika je vjerojatnost da pokušam napraviti, samo mu sad moram oteti jednu teglu medu i sakriti da se kristalizira.
    Kaže on da je tako izgledao med sa matičnom mliječi koji je kupio.
    Javim kako je završilo. :) Možda mi se i svidi, Fokte upravo jestive! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, slično izgleda i kad se matična mliječ stavi u njega. Probaj, a za sve ostale info imamo web:
      http://www.pcelarstvo-novakovic.hr/

      ;)
      Inače, moram priznati da ja jako volim med u čaju, kavi, posebice u kolačima.ALI, nisam nikad voljela med sam za sebe, onako na žlicu, sačuvajbože kao namaz...do prije godinu-dvije. Od tad sam se preobratila :) A kremasti med je to samo dodatno utvrdio :)

      Delete
  3. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
    http://urbanprettygirl.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Wow, that's nice!
    My grandfather buys us very nice honey every summer in the town he lives, and it lasts us all year long. I'll try this creamy version anytime soon.

    ReplyDelete
  5. mmmm, njam,njam, obožavam med, pogotovo s maslacem na kruhu, cijelu trudnoću sam se davila u tome, doslovce davila. baš ću ovo probati samo moram pričekati da mi se med izkristalizira.

    Hej, svrati malo do mene http://sanja-tosamja.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. FeNOMENALNO! i ja jedem kruh sa maslacom, a med pomiješam sa cimetom i odozgo preko kruha. Tvoj med me podsjetio na med od naranče ili limuna koji se proizvodi u Italiji, a isto je svijetle boje i tako delikatnog okusa, da ga bar ima za kupiti kod nas. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mogu zamisliti okus tog meda, divno

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Ups.. :)

    Tamara, ovo izgleda vrhunsko! Ja i moji puno volimo med, ovo bi bilo nešto za nas :). Vidimo se, sigurna sam :)!

    p.s. Fotke prelepe!

    ReplyDelete
  9. Ovakav med mi se jako dopada. Nisam imala pojma da se med miksanjem moze pretvoriti u ovakvu konzistenciju! Predivno izgleda!!! Da li se posle stajanjem nesto razdvoji ili kristalise ili ostane ovakav?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki, ne razdvoji se, ostaje ovakav, Potrebno ga je samo dobro izmiksati.

      Delete
  10. Gledam i ne vjerujem :D Boja je fascinantna.

    ReplyDelete
  11. Jao, Tamara, mislim da ovaj med nisam videla 20 godina :)))
    Baš davno sam imala prilike da probam ovakav med ali mi nikada nije palo na pamet da probam da pravim sama.
    Zaista dobra ideja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HVala ti. Ja sam ga jela jednom davno kad ga je tata napravio i od tada nisam. Sada ga je ponovo napravio i podsjetio me...baš me oduševio.

      Delete
  12. Nema do domaćeg meda! Ja imam tu privilegiju da oduvijek koristim domaći med, iako nemam farmu pčela kao ti :) Domaći med se niti ne može upsorediti s onim kupovnim, a najdraže su mi one bočice koje dobijemo ili kupimo na putu kroz Liku :)
    Ovaj kremasti med ti je prava stvar. Je da miksanje traje, ali svaka minuta i trud se isplate za ovu divotu! Nisam nikad miksala med, hvala ti na ovom novom otkriću i fantastičnom receptu :)

    ReplyDelete
  13. Odlična ideja i jako lijepo izgleda.

    ReplyDelete
  14. ovo je fantastično!!obožavam med, ovo mi je pravo slatko čudo!

    ReplyDelete
  15. Odlično. Moje dijete obožava med. Upravo smo danas doručkovali kruh+maslac+med!

    ReplyDelete
  16. Ovo je za mene nesto sasvim novo i veoma interesantno. Kada sam videla najavu na FB mislila sam da se med miksa sa maslacem ili neki slicnim sastojkom.
    Cim mi se med kristalizuje, moram ovo probati.

    p.s. hvala za link :)

    ReplyDelete
  17. Nesto novo,a odusevilo me je,priznajem :)

    ReplyDelete
  18. Vidim da je većini ovo novost. Ako volite med, ovo ćete definitivno voljeti, ako ne i više :)
    Bilo bi mi drago da probate napraviti kod kuće.
    Ako i ne volite med, ovo biste baš mogli voljeti :) Uz kruh, maslac, malo cimeta...

    ReplyDelete
  19. Ovo mi je stvarno novost,zbilja divno izgleda,iako nisam pretjerani ljubitelj meda,ali moja mama ga obožava,i svakako ću ovo probati..hvala ti!

    ReplyDelete
  20. nisam se s ovim još srela. a med volimo doma svi i veliki smo potrošači (javim ti se ako naš izvor "presuši" ;))
    u čaju obavezno, kruh-putar-med klasika koja "liječi" a dodajem ga često i u slastice. medenjaci su nam zimi br. 1 kolačići.
    jedva čekam isprobati i ovo :)

    ReplyDelete
  21. Fora. I ti se jedna od onih koji zaslađuju kavu medom. Ja sam svog prijatelja Irca gledala kao luđaka kad je stavljao med u kavu a sad i ja to radim i baš mi je fino.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako je bilo i samnom, prvo su to počeli prakticirati moji, meni je bilo čudno-med u kavi..onda sam probala i navukla se i proširila naviku dalje na neke ljude :) Sad svi pijemo kavu s medom

      Delete
  22. joj, i meni je to super, jako volim kavu s medom. A kremasti med fantastično izgleda i svakako ga moram isprobati.

    ReplyDelete
  23. Your honey is incredible! I never knew you could do this with crystalized honey, and how I MUST try it... I have featured this post in today's Friday Food Fetish roundup. Let me know if you have any objections and thanks for the inspiration

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello, thank you for your comment and and glad you like it :) I've no objections, it's nice to hear that. I see that you named the source, so thank you for sharing my creamed honey!
      Best,
      Tamara

      Delete
  24. Nemoj me zezati! :)
    Nikada nisam vidjela ovakav med, niti sam ga probala. Baš si me ostavila PAF, jer sam isprva mislila da si ga miksala sa maslacem. :) E, takav redovito pravimo i još med sa tahinijem, limunovim sokom i sjemenkama lana.

    Ovo moram napraviti, jer svi vole med. Samo moram da ostavim teglu meda da se kristalizira.

    Fotke su ti fantastične! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nato, hvala! Da, da, probaj ;)
      Joj, meni ovaj tvoj med sa tahinijem zvuči jako dobro!

      Delete
  25. Moram priznati da nisam do sad čula za ovakav med ali si me sada njime oduševila! Izgleda mi tako nježno... Med inače obožavam, bez njega ne mogu zamisliti čaj, a volim ga i na kruhu, za doručak. Ostavit ći jednu staklenku namjerno da se kristalizira i obavezno isprobati ovaj med. Hvala na receptu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. super, ako uzivas u medu za dorucak, to ti je onda to, ovo je meni osobno jos i bolje! I djeluje njeznije nego tekuci med. Nema na cemu, meni je drago da ti je ovo od koristi :)

      Delete
  26. Prvi put i čujem za nešto ovako! Imam domaći med i probaću malo, makar u 1/2 mere :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj, ako voliš med, garantiram da će ti se dopasti ;)

      Delete
  27. Ive never thought of creamed honey before ! Sounds appetizing

    ratedkb.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. Kako jednostavno i kako super!? I samo miksanjem običnog i kristaliziranog meda!? Odlično!

    ReplyDelete
  29. Jako interesantno ! Volim med i često ih imam i po više vrsta doma, ali kremasti med i ovaj način kako ga dobiti mi je nešto novo. Probati ću ga napraviti, moram ga probati i posebno mi primamnjivo zvuče one "začinjene" varijante.
    Hvala ti što si između ostalih izdvojila i moj kruh ! :)

    ReplyDelete
  30. Procitala sam post, cim napisem komentar idem probati ovo. Nisam prije vidjela, krasno je, a slike su ti fenomenalne. Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gordana, super, baš mi je drago, javi nam dojmove

      Delete
  31. Tamara, ma daj napiši post za nas neupućene koji bi tako voleli da med koristimo više i polen, propolis kako da ga upotrebljavamo. ovo prvi put vidim. Kod nas postoji sajam meda tu na mojoj pijaci zemunskoj par puta godišnje i prodaju oni neke knjižice, a ja nikako da kupim ,jer sve mislim da to trebam dobro da proučim. Famozna stvar ovo što si napravila, famozna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena, hvala ti. Dobra ideja, napravit ću jedan post o korištenju pčelinjih proizvoda, iz vlastitog iskustva onako kako mi najčešće upotrebljavamo, nadam se da će vam biti koristan :)

      Delete
  32. That's awesome, Tamara! I had no idea honey could be creamed. I wish I had an electric mixer to do it. Whipped cream takes me long enough by hand, I can't imagine how long it would take to whip up honey by hand. Definitely a must try when I get back to Minnesota. -Mark

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, Mirk, when you get back to USA give this one a try :)
      It completely slips my mind sometimes that electric mixers and similar goodies aren't a common thing in every household!

      Delete
  33. Ovo je fantazija,volela bih probati,volim kolace sa medom,na kruh ga nevolim ali u caju mlijeku,obozavam.Ovo je divno zaista Tamarich.

    ReplyDelete
  34. OBOŽAVAM takav doručak. Baš sam ga odkrio u zadnjom tednom :>, a prije nisam ovo jedao kakvih 20 godina :/. Me stoopid.
    A najbolje se mi ovdje sada sviđa ova slika koja kaže:
    FRESH BUTTER
    WHIPPED HONEY
    A DASH OF CINNAMON

    DREAM BREAKFAST!!

    I mean...wooow. Takvo lijepo i kaže sve šta je treba.
    Takav doručak, on an easy spring sunday morning, outside in the garden. WAUUU.
    And you know what, i REALLY didn't know the thing with the cinnamon!!! Gonna try it as i LOVEEEEE cinnamon.
    Ow, and not to mention that i have a dream french salted butter at home. That's a mega combination with honey!

    ReplyDelete
  35. uauuu, odlicno izgleda! ja med oboozavam (malo je reci).. svakom ko mi dolazi u posjetu preko bare kazem da ne dolazi bez dve-tri teglice domaceg meda i propolisa..
    ovo cu definitivno morati probati =)

    ReplyDelete
  36. hvala vam na lijepim komentarima, svakako probajte

    ReplyDelete
  37. I'm whipping honey as I type. I buy local raw honey that is mostly crystallized so this will be such a nice way to eat our honey. Thank you for this.

    ReplyDelete
  38. Does it store in this "state" for a long period of time?

    ReplyDelete
  39. smije li se med miksati štapnim mikserom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. smije, ali puno bolje ispadne ovim mikserom, prvo brzo pa sporo i tako dugo. štapnim se ne može miješati baš toliko dugo (jedino u navratima, da vas ne zaboli ruka) :) i nema sporiju brzinu

      Delete
  40. This looks so yummy! Can't wait to try it on some butter :)
    -Best wishes,
    Ludachka

    ReplyDelete
  41. This looks so amazing!! My mom used to buy organic clover honey and then made creamy honey. One of my childhood favorites!

    ReplyDelete
  42. I did this today (just a few hours ago) and its still not this white or creamy... there are still crystals in it. Should I add a bit more honey and whip it some more? Or just whip it again for another 20 mins?

    ReplyDelete
  43. This looks awesome! How long does it stay creamy? Also, in recipes, can you use it like regular honey?
    Thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. It stays creamy until you eat it all, once you make it this way, it stays like this :) and yes, you can use it like regular honey in recipes

      Delete
  44. Thanks, I have some crystallizes honey, I never knew what to do with it. I tried to re-liquefy it by adding a few drops of distilled water and heating in the microwave, but it would always return to the crystallized state.

    ReplyDelete
  45. Tamara,
    Is crystallized honey a MUST have for this recipe? We have a bee hive and I'd like to make some whipped honey but not sure if it would work without the crystallization. I have also purchased some with blackberries added to it .. yummy.
    Charlene

    ReplyDelete