Wednesday, April 4, 2012

Uskrsni cupcakes s kremom od limuna i izrada fondanta / Easter lemon curd cupcakes and fondant tutorial

Please scroll down for English




Volite li lemon curd, odnosno kremu od limuna? Već dugo je to jedan od mojih slatkih favorita i često ju jednostavno pojedemo žlicom, ne dočeka da se nađe u nekom kolaču. Ovaj put se smjestila u limunkastim cupcakesima koje sam prigodno ukrasila jajima i cvjetićima od fondanta. Dakle, ovo će biti poduži post; slijede recepti za cupcakes, kremu od limuna i tutorial za izradu fondanta.
Kombinacije s ovom kremom su raznovrsne, meni je najbolja "na žlicu", onako direkt iz zdjelice i kao preljev po sladoledu. Super je i u kolačima, pitama i tortama. Iako citrusi asociraju na zimu, za mene je lemon curd simbol proljeća i ljeta, toplog vremena. Čim zatopli, u našoj se kuhinji sve češće osjeća mirisni lemon curd.
Ovi su cupcakesi punjeni kremom i ukrašeni slatkim vrhnjem te fondantom. Ukoliko ih ne planirate pojesti ubrzo nakon izrade, a želite ukrasiti fondant masom, predlažem da izostavite kremu od slatkog vrhnja jer se fondant na njoj topi.

                                                                           lemon curd

Fondant je masa u osnovi od šećera i još nekih dodataka koja se koristi za oblaganje i ukrašavanje torti i kolača za posebne prigode. U pravilu fondantom oblažem torte samo za takve situacije, ali mi je eto došlo da se poigram na temu uskrsnih cupcakesa, koji su objavljeni u V magazinu i prilogu Skuhat ću te. Fondant je jednostavno za napraviti. Ja sam do sada nekoliko puta isprobala onaj koji se radi s topljenim marshmallowsima, ali ovaj po Minjinom legendarnom receptu bolje se drži pa sam usvojila njezin recept. Pogledajte ga ovdje, kao i odličan video prikaz izrade. Nekoliko puta su me pitali gdje se može nabaviti glicerin koji se koristi u ovom fondantu - u bilo kojoj ljekarni.

Ako niste pristaša fondanta (i ja se još uvijek borim s oblaganjem torti fondantom, ali s druge strane jako sam znatiželjna i veoma me zabavlja oblikovanje i vježbanje izrade raznih oblika), a voljeli biste napraviti ove cupcakese za Uskrs, možete ih ukrasiti čokoladnim jajima ili pisanica-bombonima...ili kompletno preskočiti ovo ukrašavanje :) U svakom slučaju vam preporučam da isprobate ove krasne cupcakese!
P.S. Tanjur kojeg vidite na ovim slikama je moj rođendanski poklon kojime su me iznenadile Tihana sa Just cake the cupcake i Pamela sa CharmPam i kojeg prostituiram po gotovo svim slikama otkad sam ga dobila :) A što ću, kad je baš "po mom" :)

Prvo ćemo napraviti fondant (preskočite dolje ako vas zanimaju samo cupcakesi).
Za izradu fondant mase potrebno je:

  • 1 vrećica želatine u prahu
  • 50 ml hladne vode
  • 100 g fruktoze
  • 20 ml vode
  • 1 puna žlica glicerina
  • 900-1000 g šećera u prahu
     1. Želatinu prelijte sa 50 ml hladne vode i ostavite da nabubri.
    
      2. U lončić na laganu vatru stavite fruktozu i 20 ml vode i miješajte dok se ne otopi i provrije. Pustite da vrije 30 sekundi pa uklonite s vatre. U to umiješajte nabubrelu želatinu i glicerin.




 3. Prethodno napravljenu smjesu dodajte šećeru u prahu i miješajte žlicom - isprva iskoristite 700 g šećera u prahu. 


     4. Kada dobijete tvrđu smjesu, istresite ju na radnu površinu i zamijesite s ostatkom šećera u prahu. Ostavite pola sata da se fondant prosuši.


      Po želji fondantu dodajte prehrambene boje i izrađujte oblike.


      
      Ovaj fondant možete čuvati u poklopljenoj posudi na sobnoj temperaturi do mjesec dana., iako je za rad najbolji isti dan ili 2-3 dana nakon izrade. Ako otvrdne nakon dužeg stajanja, zagrijte ga na 4 sekunde u mikrovalnoj. 



OK, idemo na recept za cupcakese:
-za 12 cupcakesa-
Tijesto:
  • 113 g maslaca
  • 130 g šećera
  • 3 jaja
  • korica 1 limuna
  • 30 ml svježe ocijeđenog limunovog soka
  • 1 žličica arome vanilije
  • 90 g glatkog brašna
  • 90 g oštrog brašna
  • 1 1/2 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 60 ml mlijeka
  • 2 žlice kiselog vrhnja
Krema od limuna:
  • 3 jaja
  • 80 ml svježe ocijeđenog limunovog soka
  • 1 žlica fino naribane limunove korice
  • 150 g šećera
  • 55 g maslaca
Još potrebno:
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žličice arome vanilije
1. Pećnicu ugrijte na 180 C. Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama za muffine ili namastite.
2. Tijesto: pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom. Dodajte 1 po 1 jaje pa vaniliju, mlijeko, limunov sok i kiselo vrhnje. Dodajte limunovu koricu i oba brašna pomiješana s praškom za pecivo i prosijana. Izlijte u kalupe za muffine i pecite 20-ak min. (provjera čačkalicom). Izvadite i pustite da se ohlade.
3. U međuvremenu napravite kremu od limuna: pjenjačom umutite jaja sa šećerom i limunovom koricom. Dodajte limunov sok. U drugom loncu zakuhajte vodu pa zdjelu sa smjesom koju ste prethodno umutili stavite povrh lonca. Krema se mora kuhati na pari, miješajte ju pjenjačom 20-ak min. dok ne zgusne. Uklonite s vatre i u vruće umiješajte maslac. Pokrijte površinu prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostavite da se potpuno ohladi. 
4. Vrhnje sa vanilijom i šećerom izmiksajte u šlag.
5. Izrežite sredinu cupcakesa i napunite kremom od limuna. Vrećicom s ukrasnim nastavkom istiskujte šlag po svakom cupcakesu. 


Na blogu možete pronaći još prigodnih uskrsno-proljetnih recepata:
Pinca
Prhke orahnjače i makovnjače
Punjena jaja
Janjetina ispod peke
Orahnjača
Anina štrudla s orasima
Cheesecake s višnjama i bijelom čokoladom
Dianina torta od sira
Krem vanilin kocke s jagodama
Šarlota s jogurtom i jagodama
Cheesecake u staklenkama
Cupcakesi od mrkve
Medene ružice s kardamomom i narančom
Monkey bread muffins
Pesto pužići
Kruh s cimetom
Tart od špinata i ricotta sira
Proljetna bulgur salata
Guacamole sa svježim sirom
Labneh
Merimina Klemissimo Mađarica


                                         Easter lemon curd cupcakes and fondant tutorial 


I’m a big fan of lemon curd, and although citrus fruit is usually associated with winter, I really like my lemon curd during spring and summer days. I pour it over ice cream or use it as the cake filling.
These cupcakes are fresh, bursting with citrus flavor and filled with lemon curd – perfect for warm days that have arrived. 
You can play with fondant to decorate these cupcakes and make them Easter appropriate. I decorated mine with some fondant colored eggs, grass and flowers. Don’t you think these will look cute on Easter table?
Speaking of fondant, have you ever made your own fondant, or bought a cake covered in it? If you’ve seen shows like Cake boss or Ace of cakes, you know what I’m talking about.
Fondant is an icing-like substance used to decorate or sculpt pastries.  There are several types (a couple of times I made fondant by melting marshmallows) but the one I will show you here turned out to be the best for sculpting and covering cakes. I am personally not fond of fondant and when I eat a cake covered with it, I discretely remove it and eat the rest of the cake. However, certain types of cakes require sculpting and covering up with fondant, most often wedding, birthday or other celebration cakes. Of course you can decorate these cakes with icing, chocolate etc. but sometimes people ask specifically for a certain shape of cake, figurines on top of it and so forth.




This recipe is actually really simple and anyone can make it at home. There’s no reason to buy fondant when you’re just a few ingredients and steps away from cheaper home made version of high quality (given that you don’t own a bakery or pastry shop and you make fondant occasionally at home in small or medium quantities). 
This is called rolled fondant and it consists of gelatine(or agar in vegetarian recipes), water, fructose, powdered sugar and food-grade glycerine, which keeps the sugar pliable and  creates a dough-like consistency. Where I come from, people often ask me where to find “this glycerin thing”; it’s the most simple thing to buy – in every drug store. Once you’ve made this type of fondant, roll it out like a pie crust and cover a cake with it. You can also let your imagination flow and create different types of figurines that fit the theme of the cake. You color it with food colors. It’s best to use gel colors: apply the color with toothpick into the fondant. Then you knead it like dough to spread the color evenly. If you use liquid colors, add them to the fondant before you add the powdered sugar.  Also, before applying rolled out fondant onto the cake, you will need to cover the cakewith icing. I like to use a thin layer of regular buttercream. The fondant sticks nicely to it. This recipe is adapted from here, where you can check out a great video on how to make rolled fondant.
There are numerous tutorials about making different shapes from rolled fondant over the internet, so check them out if you’re interested.
Fondant recipe
(for step by step photos, scroll on top)
  • 20 g powdered gelatine + 50 ml cold water
  • 100 g fructose + 1 1/2 tbsp (20 ml) water
  • 1 tbsp glycerine
  • 900 g powdered sugar
1. Dissolve gelatine in cold water. Let stand for a few minutes.
2. Combine fructose with water and heat until it boils, stirring. Let it boil for 30 seconds and remove from heat. Add gelatine and glycerine. Combine.
3. Add the mixture to half of the powdered sugar, stir with spoon to combine. Gradually add the rest of the powdered sugar. Turn onto working surface and knead until it comes together. Let stand on working sufrace for 30 minutes.
4. Keep covered in plastic wrap, in an air-tight container on room temperature. If you don't use all at once, it might harden, so heat it in a microwave for 4 seconds and it'll become pliable again. It stores well for 1 month, but it's best to use it in 2-3 days.




Lemon curd cupcakes
-makes 12-


Cupcake batter:
  • 1/2 cup (113 g) unsalted butter
  • 2/3 cup (130 g) sugar
  • 3 eggs
  • 1 tsp vanilla extract
  • zest of 1 large lemon
  • 2 tbsp lemon juice
  • 1 1/2 cups (195 g) all purpose flour, sifted
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • pinch of salt
  • 1/4 cup (60 ml) milk
  • 2 tbsp sour cream
Lemon curd:
  • 3 large eggs
  • 1/3 cup (80 ml) fresh lemon juice
  • 1 tbsp finely grated lemon zest
  • 3/4 cup (150 g) sugar
  • 4 tbsp (55 g) butter, unsalted


You will also need:

  • 1 cup (250 ml) whipping cream
  • 1 tbsp sugar
  • 1/2 tsp vanilla extract
  1. Preheat oven to 350 F (180 C) and line 12 muffin cups with paper liners.
  2. Beat the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Beat in the vanilla extract, lemon juice and lemon zest.
  3. In a separate bowl whisk together the flour, baking powder, and salt.
  4. With the mixer on low speed, alternately add the flour mixture, sour cream and milk, in three additions, beginning and ending with the flour.
  5. Fill the muffin cups with batter. Bake for about 18 – 20 minutes or until nicely browned and a toothpick inserted into a cupcake comes out clean. Remove from oven and place on a wire rack to cool. Once the cupcakes have cooled completely, cut a deep hole in the center of each cupcake, using a melon baller or the end of a large pastry tip. Fill each hole with a heaping teaspoon of lemon curd.
  6. Lemon Curd: In a stainless steel bowl placed over a saucepan of simmering water, whisk together the eggs, sugar, and lemon juice until blended. Cook, stirring constantly (to prevent it from curdling), until the mixture becomes thick. This will take approximately 20 minutes. Remove from heat and immediately pour through a fine strainer to remove any lumps. Cut the butter into small pieces and whisk into the mixture until the butter has melted. Add the lemon zest and let cool. The lemon curd will continue to thicken as it cools. Cover immediately with plastic wrap (so a skin doesn’t form) and refrigerate until cold. The lemon curd can be made several days (up to a week) in advance.
  7. Whipped cream frosting: In a large mixing bowl place the whipping cream, vanilla extract, and sugar and stir to combine. Beat the mixture until stiff peaks form. Spread frosting on each cupcake with a knife or spatula, or pipe it.
  8. Decorate cupcakes with fondant if you wish.

49 comments:

  1. Njam, njam! Lemon curd isto tako radim i to mi je jedna od najdražih krema uopće, a inače limun baš ne volim.
    Fondant ću raditi ovaj vikend, fingers crossed da uspije, makar sam puno recepata pregledala i shvatila da je ovaj jedan od najboljih :)

    ReplyDelete
  2. Obožavam lemon curd! Iako moj ni ne stigne do kolaca :). A fondant se jos nisam usudila raditi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Jednostavno ga je za napraviti ;)

      Delete
  3. Reci mi, kad imaš ti vremena, da sve to napraviš??! :D
    Tamara, prekrasan post! Kad sam trebala fondant, kupila sam ga, ali evo sledeči put napravit ču ga :).

    Pozdrav,
    a.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala ti, probaj ga napraviti :)
      Za vrijeme, bolje me ne pitaj ne znam ni sama iskreno :)

      Delete
  4. SVAKA ČAST na ovom postu i svemu što si napravila i linkovima i sve... fotkice su predivne i sve mi je super :)

    ReplyDelete
  5. Sjajan post, Tamara! I ja volim lemon curd, a kao sto kazes limun i ide vise uz ljeto i divno je osvjezenje.

    Zadivljena sam ovim sto si nam prikazala. Veliki pozdrav :)

    ReplyDelete
  6. Ne volim lemon curd, ali mi je zato orange curd odličan. Žao mi je što nisam stigla napraviti curd od mandarina, odnosno našla sam recept kad su već mandarine bile pri kraju.
    Jako mi se sviđa rozi cvjetić. Još se nisam uhvatila u koštac s fondanom, ali uskoro će se i to promijeniti. Odličan post i baš idealan za ovo vrijeme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Curd od mandarina mora da je famozan, to se meni jako dopada, a isto nisam nikad radila.
      Meni je super i od naranče, ma općenito citrusni curd :)
      Mislim da će tebi fondant ići ko' od šale ;)

      Delete
  7. Odličan post, puno vrijednih smjernica, koji put je prigoda "obući" tortice i kolače, kao ova tvoja unjetnička djela. Reci gdje si nabavila glukozu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, drago mi je što ti se sviđa post.
      Misliš fruktozu? Ja koristim fruktozu. Kupim ju u dm-u

      Delete
    2. Piše; jedna puna žlica GLICERINA? Ja sam tudum, kaj je to?

      Delete
    3. Ok ti si pobrkala glukozu i glicerin :D glicerin je jestiv (ima i svrhu izvan prehrambene industrije), kao gusta prozirna tekućina izgleda i kupiš ga u bilo kojoj apoteci, piše ti u tekstu :) Obično ga prodaju u plastičnim bočicama od po 100 g koje koštaju do 10 kn.

      Delete
    4. Joj hvala ti, baš sam tudum nad tudumima, ha, ha!

      Delete
  8. Krasna dekoracija na tvojim cupcakes-ima. Lemoncurd obozavam!

    ReplyDelete
  9. Prekrasno Tamara, nadam se da ste ih brzo popapali!:)

    ReplyDelete
  10. Obožavam lemon i orange curd (citrusi). Lijepi su cupcakesi, baš onako veseli i proljetni. Iako ne volim fondant (previše šećera) mami me da isprobam barem s ukrasima se poigrati ;)

    ReplyDelete
  11. svaka čast Tamarić, odmah spremam tvoj recept za fondant! Nikad se ne zna kada će zatrebati, a kolačiće si prekrasno ukrasila, sviđaju mi se! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. p.s. zasluge za fondant recept idu Minji, kao što sam napisala u tekstu, iznimsno sam joj zahvalna što je taj recept podijelila s nama jer se pokazao najboljim.

      Delete
  12. Baš su ti slatki. I ja se borim sa fondatom; lijepo mi izgleda ali mi baš i nije fin za pojesti.

    ReplyDelete
  13. Divno Tamara. Toliko su me opčinile slike da sam par puta skrola po postu tražeći recept. :)
    Svaka čast, odlično si ih odradila. :) Sada kada imam detaljno upustvo, nemam više izgovora da se ne uhvatim u koštac sa fondanom. Hvala :)

    ReplyDelete
  14. Pravi prolecni cupcakes, izgledaju vrlo ljupko i razigrano sa dekoracijom od fondana.:)))

    ReplyDelete
  15. Tamara, odličan post. Limun obožavam u kolačima i pogotovo ga volim kad zatopli, kao i ti. Lemon curd mi je isto najdraži na žlicu ili u palačinkama :) Hvala na tutorialu za fondant. Ne volim njegov okus pa ga izbjegavam koristiti, ali ponekad ima prilika kad se torta mora posebno ukrasiti i onda dobro dođe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Monika, drago mi je što ti se dopao post

      Delete
  16. veseli i šareni cupcakesi!!a tanjur je krasan!!

    ReplyDelete
  17. Tamara, ja sam luda za limunom, a oni koji me predobro znaju još imaju naviku da me zovu "limunčica" :) Volim lemon curd i obožavam ga raditi u kućnoj radinosti.
    Fondant nisam nikada radila i uvijek sebi obećam da ću ga jednom barem pokušati napraviti, ali nikako se uhvatiti toga. Ovi tvoji cupcakesi baš pršte proljećem, suncem i toplim vremenom. Fondant se baš savršeno uklopio u sve ovo. Tako nježno i predivno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala ti Majo, znam za tvoju ljubav prema limunu i često te se sjetim kad radim citrusni kolač :)

      Delete
  18. Za mene okorjelog limunoljupca su ovo savršeni cupcakesi, Tamara! Sastojci su super, jedino bih izostavila izradu fondanta jer ga nikako ne volim jesti, ali bi fondantskim figuricama vrlo rado uljepšala ove limunkaste ljepotice za goste :) Minjin recept je legendaran, nema boljeg!

    PS. Tanjir je predivan!!!

    ReplyDelete
  19. Limun curd obozavam, mada ga bas dugo nisam pravila, sada si me podsetila!
    Fondan i ukrasi su ti je divni a i cupcakesi, paravila sam ga par puta po Minjionom receptu i odlican je.

    ReplyDelete
  20. Tamara cupcakesi su prelijepi,baš prigodni uskrsni...želim ti sretan Uskrs!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala,draga,sretan Uskrs tebi i obitleji!

      Delete
  21. Happy belated Easter Tamara! Those Easter cupcakes are adorable! You did a great job decorating them. I don't fancy fondant either, but it does beautify & make a cake pop. Very useful tips you shared here.

    Reese

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Reese, glad you find this useful, thank you!

      Delete
  22. Tamara, post je fenomenalan!!! Obožavam kreme od limuna i ovu ću svakako probati:) Samo da provjerim dal se limunov sok dodaje kasnije s putrom ili se odmah tuče na pari sa jajima i šećerom? Ne piše gore u postu pa nisam sigurna..imam 3 domaća, neprskana limuna pa da ih iskoristim;))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Vlatka, hvala ti, super što ti se sviđa ovaj post.
      Limunov sok dodaješ odmah u smjesu ;) sad ću nadopisati u postupak

      Delete
  23. 5 Tips to a flat stomach
    ----------------------------------

    There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
    Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
    we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising
    Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
    http://juicyabs.com
    http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true

    ReplyDelete