Friday, April 13, 2012

Zapečena cvjetača / Baked cauliflower

Please scroll down for English




Jednostavan i ukusan prilog!

Cvjetaču i brokulu najčešće konzumiramo skuhane u posoljenoj vodi pa bluć na tanjur s preljevom od maslinova ulja. Najjednostavnije je zaista ponekad najbolje. Ovaj put sam ju zapekla u pećnici, također na najjednostavniji način - malo soli, papra i maslinova ulja te češnjaka i poslužila kao prilog. Pečeni češnjak ima prekrasnu aromu i super se uklopio u ovaj prilog.

Mislim da cvjetača i brokula spadaju u moje omiljeno povrće. Kako vi stojite s te dvije namirnice i koji su vam najdraži načini pripreme?
  • 1 glavica cvjetače
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • 2 režnja češnjaka
  • svježi peršin
  • po želji malo čili papričice
Cvjetaču oprati, razdvojiti i narezati na tanje ploške. Poslagati po plehu obloženom papirom za pečenje, posoliti, popapriti, preliti maslinovim uljem. Staviti uz to i 2 režnja češnjaka - češnjak ima predivnu i nježniju aromu kad se ispeče. Zapeći sve zajedno na 180 C 20-ak min.
posipati sjeckanim svježim peršinom i poslužiti kao prilog. Ja sam posipala i s malo sušene čili papričice.


Ugodan vikend vam želim!
P.S. Sutra na kioscima kupite 24 sata s prilogom Skuhat ću te i u njemu pronađite nekoliko mojih recepata te priču o tome kako smo se družili sa divnom Žakline u njezinoj slastičarnici Amelie :)


                                                            Baked cauliflower

Today I'm treating you with a quick post and a really simple idea for vegetable side dish: baked cauliflower.

I usually eat cauliflower or broccoli simply cooked in salted water and drizzled with olive oil. I so often find simple recipes to be the best, especially when I'm dealing with ingredients I really like. This time I put everything onto a baking sheet, drizzled with olive oil, salt and pepper. I added garlic cloves because garlic has the most beautiful flavor when baked.

How do you stand with cauliflower and broccoli? Which way do you usually prepare and serve them?
  •  1 head of cauliflower, washed, trimmed, cored and thinly sliced
  • olive oil
  • salt 
  • pepper
  • 2 cloves garlic
  • fresh, chopped parsley
  • if you wish: some chili pepper flakes, to sprinkle
Put prepared cauliflower onto baking sheet lined with parchment paper. Add 2 peeled garlic cloves. Sprinkle with salt and pepper, drizzle with olive oil. Bake 375 F for about 20 minutes.
Serve warm, sprinkled with chopped parsley and some chili pepper flakes.


It's Friday the 13th, so what? :) Have a great weekend!

34 comments:

  1. Obozavam karfiol u svakom obliku.Cak od njega pravim i musaku :-)) Ovaj recept je jednostavan ali mi zvuci jako dobro

    ReplyDelete
    Replies
    1. musaku volim, to je mama uvijek radila :)

      Delete
  2. Super recept, eh ja ne mogu kupiti 24 sata, ali znam nekog ko kupuje, pa ce mi sacuvati primjerak. Ugodan vikend.

    ReplyDelete
  3. hm, cvjetaču baš i ne, ali brokulu obožavam!!!
    hvala na receptu!
    fotografije su ti odlične!
    ugodan vikend
    annie

    ReplyDelete
    Replies
    1. brokula je i meni malo draža od cvjetače ;)
      hvala, također

      Delete
  4. Obožavam i brokulu i cvjetaču i prokulice, a najdraže su mi skuhane na pari bez ikakvog začina kao prilog mesnom jelu. Volim napraviti i quiche.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiš je super ideja! za prokulicama nisam baš luda :)

      Delete
  5. Mora biti jako fino, karfiol volim, obično ga prokuham u puno slane vode, procijedim i onda popržim s krušnim mrvicama..idući ću put baš probati ovaj tvoj recept, zvuči fino!

    ReplyDelete
  6. Nedavno sam prvi put ovako pravila karfiol i odusevila se! U mom receptu je isao i korijander, a ja sam preterala sa njim pa mi je jedino to malo smetalo...

    ReplyDelete
  7. Djeluje mi stvarno jakoo fino, moram priznati da sam i ja ljubitelj brokule... osobitno ako je skuhana na pari, sa malo maslinovog ulja i češnjaka.

    Moram isprobati i ovaj tvoj recept, jako mi se sviđa!

    P.S. Navrati na stranicu... u tijeku je darivanje prekrasnog nakita i zanimljiv intervju:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala ti draga, vidjela sam sada darivanje i priču na stranici, uključila sam se, jako mi se sviđa!

      Delete
  8. Cvjetača mi je toliko fina da ju mogu jesti bilo kako, čak i samu kuhanu bez ikakvih dodataka. Ali, najdraža mi je onako kako ju je mama radila kad sam bila mala - isto zapečena, ali s pomiješanim jajetom i vrhnjem (recimo gratinirana ali bez ikakvog sira). To mi baš budi sjećanja, jer mi mama oduvijek voli lagane i jednostavne priloge jelima pa smo to često jeli. Ali nisam ju još probala s čilijem, to bi mogla jer obožavam ljuto :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, Anja, isto tako ju je radila i moja mama! to su neka ta jela koja su se provlačila kroz generacije i radila u svakoj kući valjda. Volim :)

      Delete
  9. ...divota!!!...cvjetaču obožavam...a bome niti brokula ne zaostaje u hvalospjevu mojih nepaca..;))...
    ...cvjetaču i brokulu radim na sve moguće načine...od juha pa sve do raznih salata...i ukiseljena cvjetača mi je također divna...no...najviše volim pohanu cvjetaču i pohanu brokulu... pohana cvjetača me podsjeća na djetinjstvo jer ju je moja mama često radila kad sam bila malena...uz nju bi poslužila divan domaći tartar sa sitno nasjeckanim kiselim krastavcima, malo pire krumpira i neku famoznu miješanu salatu u nekoliko boja...eto..podsjetih se djetinjstva ...tih divnih dana....:)
    ...lijep pozdrav ostavljam...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. juha od karfiola-također divota! a za pohanim baš nisam luda :D
      pozdravček!

      Delete
  10. You're right, sometimes simple is best. Don't want to cook out the taste and nutrients from a vegetable like cauliflower. Looks delicious with the parsley on top!

    ReplyDelete
  11. Izbjegavam brokulu kuhat u vodi (osim ako radim tjesteninu s njom pa skuham sve skupa radi okusa), radije je skuham na pari kad mi treba kuhana, a probala sam je i peći ovako kao što si ti radila cvjetaču, i na kraju dodala nasjeckane cherry rajčice. Cvjetaču još nisam pravila na ovaj način, ali voljela bih je probati, jer kuhana mi nije nešto. Ponekad je poham ili koristim za složence.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sviđa mi se baš dodatak cherry rajčica :)

      Delete
  12. zgodno, pitam se dal bi brokulu mogla na taj način spremiti !??više je volim

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ja više volim brokulu hehe, pa mislim da bi bila dobra na ovaj način!

      Delete
  13. odlican recept! Volim i cvjetacu i brokulu i cesto ih pomijesam. Drage su mi i na leso, al najdraze su mi gratinirane.

    ReplyDelete
  14. Fin recept! Volim cvjetaču u svim oblikama ali pečena, mmm :). Krasno.

    ReplyDelete
  15. Ja nisam bila baš neki ljubitelj karfiola dok nisam probala zapečeni. Od taga ga obožavam sa svim dodacima. Pečeni češnjak kao dodatak je fantastičan! Predivna fotka Tamara!

    ReplyDelete
  16. Volim i karfiol i brokoli, brokoli malo više. A karfiolu uvek treba nešto da poboljša i istakne njegov blag ukus, pečeni česnjak mi se jakooo dopao, odlično jelo Tamara

    ReplyDelete
  17. so beautiful your blog!!! :) i like it! i´m from Spain, regardsssss

    ReplyDelete