Čokoladna panna cotta s umakom od malina / Chocolate panna cotta with raspberry coulis

Please scroll down for English



Deserti poput panna cotte simboliziraju ljeto. Glavna odlika: nema paljenja pećnice. Može!
U posljednje vrijeme sam podosta radila "čašaste" deserte, posebice panna cotte. Za moje čokoljupce ova je bila s čokoladom. I malinama. Koristila sam još svježe maline, ukoliko ih nemate jednako dobar rezultat za ovaj umak dat će i zamrznute.

Coulis je francuska riječ za umak, najjednostavnije rečeno. Voće ili povrće se ispasira, ukuha se sa šećerom dok ne zgusne, procijedi se kako biste odstranili koštice.

I da, maline + čokolada = ljubav

Malo mi je pisanje šturo ovih dana. Valjda postoje razlozi tomu, čitat ćemo se opširnije uskoro. Idemo sad na recept:

Za panna cottu:

  • 200 g tamne čokolade
  • 10 g želatine u prahu
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml mlijeka
Za umak od malina:

  • 300 g malina
  • 4 žlice šećera
1. Želatinu pripremite po uputama s vrećice. Mlijeko pomiješajte sa slatkim vrhnjem i ugrijte gotovo do vrenja. Uklonite s vatre pa dodajte čokoladu natrganu na kockice i miješajte dok se potpuno ne otopi. U to umiješajte želatinu koja se također mora potpuno otopiti. Izlijte u pripremljene zdjelice, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim pospremite u hladnjak dok se potpuno ne ohladi i stegne (poput pudinga). Smjesu možete izliti i u četvrtasti pleh pa rezati na kocke kad se ohladi.
2. Maline pomiješajte sa šećerom i kuhajte na laganoj vatri do vrenja. Ukoliko je potrebno dodatno ih zgnječite. Kad provriju, kuhajte još 5 min. Procijedite kroz sito kako biste uklonili koštice. Ostavite da se ohladi pa prelijte po panna cotti prije posluživanja.



                                             Chocolate panna cotta with raspberry coulis

This is yet another dessert with seasonal raspberries. It has been known that raspberries and chocolate love each other. And they complement each other great in this dessert. This is really easy, yet looks elegant. It’s a dessert you can serve both on a daily basis and for an elegant dinner.


Ingredients
  • For chocolate gel
  • 7 oz (200 g) dark chocolate
  • 0.35 oz (10 g) powdered gelatin
  • 1.27 cups (300 ml) heavy cream
  • 0.42 cups (100 ml) milk
  • For raspberry coulis
  • 10.5 oz (300 g) raspberries
  • 4 tbsp sugar
Instructions
  1. Prepare gelatin according to instructions. Combine milk with heavy cream, heat almost until it boils, remove from heat and add chocolate. Stir to combine and melt chocolate. Add prepared gelatin. Pour this mixture into a rectangle pan, let cool to room temperature, then refrigerate for several hours, until it completely sets.
  2. When chocolate gel sets, cut it with sharp knife into rectangles and put on serving plates.
  3. Combine raspberries with sugar and heat until the mixture boils. Leave on heat for 5 more minutes. Remove from heat and strain it. Let cool. Pour over served chocolate gel.

33 komentari:

  1. Izgleda prekrasno :). I tako lepo servirano :), njam :)!

    OdgovoriIzbriši
  2. Definitivno moram isprobati! Planiram panna cottu već dugo, mislim da će ova čokoladna prevagnuti :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Najljepša kombinacija, pun pogodak za ljeto :) Nema veze što je pisanje šturo, receptić govori dovoljno :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Wonderful!!I'll try it for sure!

    OdgovoriIzbriši
  5. Panna cotta je stvarno vanvremenski desert! Nikad ne izlazi iz mode.
    I ja ju obožavam:)
    Čine se perfektna tako mlečna, čokoladna i malinasta!

    OdgovoriIzbriši
  6. Apsolutno ljubav! Obožavam i čokoladu i maline!

    OdgovoriIzbriši
  7. Najvažniji je recept a njega si napisala - samo to je bitno.
    Ove boje su krasne.. servirano predivno, vrhunski.. kakve to listiće koristiš za dekoraciju?
    Napisala si da si za panna cottu koristila tamnu čokoladu, i ja mislila bit će smeđe.. kako se dobije ta roza boja?
    Još jednom - sve pohvale, ne mogu se nagledati slikica :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, mislim da je to do white balance-a na fotki, smeđa je panna cotta ;)

      Izbriši
  8. Ovo je za True Blood? ;) Fantastična izvedba Tami :*

    OdgovoriIzbriši
  9. Super ideja! A sa malinama nista ne moze biti lose ako mene pitas :D

    OdgovoriIzbriši
  10. I almost don't believe you when you say this is really easy until I look at the method. You are right, Tamara, this might be one dessert that I can whip up every day. I love how elegant it looks! Only if raspberries last forever:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. glad you like it! you can whip this up in no time :)

      Izbriši
  11. Nisam još radila čokoladnu panna cotu. Vjerujem da je jako fina posebno s ovakvim voćnim umakom.

    OdgovoriIzbriši
  12. panna cota kod mene mora biti čokoladna :)
    maline su mi omiljeno voće, slike su mi posebno lijepe

    OdgovoriIzbriši
  13. lijepo.. čokolada i blaga kiselost maline su super kombinacija

    OdgovoriIzbriši