Pavlova s dinjom i umakom od bosiljka / Pavlova cake with cantaloupe and basil coulis

Please scroll down for English



Što je ljeto bez Pavlove? :)
Pavlova je dobila ime po Ruskoj balerini Ani Pavlovi i izgledom podsjeća na slatku i prozračnu baletnu suknju. Zapravo to nije torta u punom smislu riječi, onakve na kakvu smo navikli: dva-tri reda biskvita, između red kreme. Pavlovu čine sušeni bjelanjci, povrh njih krema ili šlag i najčešće voće.

Puslice i beze kore smatram ljetnim desertima i uvijek su super u najjednostavnijim kombinacijama. Pavlova nije ništa drugo nego jednostavan spoj puslica, šlaga (ili neke druge kreme po želji) i voća. I da, opet kažem: jednostavna je za izradu... :) Imate nekoliko jednostavnih savjeta prilikom izrade ove slastice:

  • Neka bjelanjci budu sobne temperature, lakše će se "istući" u čvrsti snijeg.
  • Bjelanjcima se dodaje škrobno brašno i ocat, koji čine površinu kore hrskavom, a unutrašnjost mekom.
  • Na 1 bjelanjak se dodaje 55 g šećera.
  • Zdjela u kojoj se miksaju bjelanjci treba biti potpuno čista, jer voda i masnoća mogu spriječiti bjelanjke da se umute u lijepi snijeg. Čak je bolje miksati ih u staklenoj posudi, umejsto plastične.
  • Šećer dodajete postepeno u snijeg od bjelanjaka i miksate dok se potpuno ne otopi (provjerite malo smjese među prstima, ne biste trebali osjetiti kristaliće šećera).
  • Najjednostavnije je da si na pek papiru iscrtate kruh i nanesete smjesu unutar kruga. Ja sam ju nanijela slastičarskom vrećicom s ukrasnim nastavkom. Poželjno je ostaviti slobodnog prostora u sredini, jer ćete to mjesto kasnije napuniti kremom.
  • Koru možete napraviti nekoliko dana unaprijed i čuvati u zatvorenoj posudi.
  • Kremom i voćem ju punite neposredno prije serviranja, jer će u protivnom omeknuti i postati gnjecava.
Što se kreme tiče, odlučila sam se za jednostavno tučeno slatko vrhnje s dodatkom vanilije, a s voćem sam ovaj put malo eksperimentirala pa umjesto meni uobičajenih malina iskoristila dinju i sve prelila s malo umaka od bosiljka. Iznenađujuće dobra kombinacija!
  • 3 bjelanjka
  • 165 g šećera
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • 1/2 žličice octa
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 1 žličica arome vanilije
  • dinja
  • šaka svježeg bosiljka
  • 100 ml agavinog sirupa ili meda
1. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Postepeno umiksajte šećer i na kraju ocat te škrobno brašno.
2. Pećnicu ugrijte na 100 C.
3. Na veliki pleh za pečenje stavite pek papir. Na njemu iscrtajte 1 veći ili nekoliko manjih krugova. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i istiskujte unutar kruga, s tim da ostavite slobodnog prostora u sredini. Pecite oko 1 sat. Isključite pećnicu i ostavite da se hladi u pećnici još barem 1 sat.
4. Izmiksajte vrhnje s aromom vanilije u šlag. Dinju narežite na sitne kockice.
5. Bosiljak uronite u kipuću vodu na minutu. Procijedite i isperite hladnom vodom. Usitnite ga u multipraktiku s agavinim sirupom ili medom.
6. Ohlađenu koru napunite tučenim vrhnjem. Po njemu poslažite kockice dinje i prelijte umakom od bosiljka. Poslužite odmah.


                                                Pavlova cake with cantaloupe and basil coulis

If any dessert represents summer, it’s definitely Pavlova. Named after Russian ballerina Ana Pavlova, this cake really resembles ballerina’s dress: it’s fluffy and ligh, delicate and beautiful.


Pavlova is made of meringue: egg whites mixed with sugar. However, we also add a bit of cornstarch and vinegar to it, which keeps the outer part crusty and the inside gooey. There are several things to keep in mind while making it:
  • Mix egg whites in a completely clean bowl, to achieve full volume.
  •  Add sugar gradually and mix it until it dissolves completely. Don’t over mix, as it will collapse during baking.
  • Draw a circle on parchment paper and fill it with meringue. Use piping bag to make it easier. You can use decorative star tip to make it pretty. You can pipe out one large or several smaller circles.
  • Leave meringue in turned off oven to cool completely, to avoid possible cracking.
  • Fill it with cream and fruit just before serving, otherwise it will soften and become a mess.
The other part of Pavlova is beautiful cream filling. Most often we use whipped cream with some vanilla. But you can use chocolate ganache, cooked fillings, fruit curds and cream cheese fillings as well. Use you imagination and you can’t go wrong with this part.
On top of the filling we add fruit. Most often we can see raspberries and similar fruit. This time I decided to use melons. I paired it with basil coulis and it was a surprisingly good combination!
Ingredients
  • 3 egg whites
  • 5.8 oz (165 g) sugar
  • 1 tsp cornstarch
  • 1/2 tsp vinegar
  • 0.84 cups (200 ml) whipping cream
  • 1 tsp vanilla extract
  • melon
  • a handful of fresh basil
  • 0.4 cups (100 ml) agave nectar or honey
Instructions
  1. In a clean bowl, whisk egg whites until stiff peaks form. Gradually mix in sugar until it dissolves completely and you get smooth meringue. In the end, mix in cornstarch and vinegar.
  2. Place parchment paper onto baking sheet and draw several smaller circles. Use piping bag to pipe out meringue mixture and fill the circles. You can leave a slight indentation in the middle, where the filling goes.
  3. Preheat oven to 212 F (100 C). Bake for 1 hour. Turn off oven, leave it to cool completely.
  4. Mix whipping cream with vanilla.
  5. Cube melon.
  6. Soak basil in boiling water for 1 minutes. Rinse under cold water, drain. Pulse it with agave nectar or honey.
  7. Fill Pavlova with whipped cream. Place melon cubes on top. Pour basil coulis over it and serve immediately.



20 komentari:

  1. Iako puslice ne podnosim i valjda imam neki otpor iz detinjstva jer ih je mama kao i većína žena stalno pravila od preostalih belanaca u Pavlovoj i u Eton mess-u su mi fenomenalne, a kombinacija sa šlagom je zaista neodoljiva i ovo je dezert koji i neko ko ima dve leve ruke u kuhinji može da napravi i impresionira goste, a naročito muški deo publike svoje drage (ako nas čitaju sada neka zapamte).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jelena, dobra poruka, slažem se s tobom ;)
      puslice volim u svakom obliku :D

      Izbriši
  2. Pa mora da je prefina, još je i s dinjom.. Ne možeš fulat, okusi su super! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pavlova je zaista pravi ljetni desert, iako ja jako volim i klasičnu "zimsku"
    kombinaciju voća, kiwi i banane.
    Ova tvoja zanimljivo izgleda, ovak sa spojenim puslicama baš slatko. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nisam ju nikada probala s kivijem i bananama, zvuči zanimljivo.
      hvala ti!

      Izbriši
  4. Kombinacija mi je malo neobična zbog bosiljka ali i vrlo primamljiva. Isprobat ću ovo svakako kad opet budu jagode a možda i prije s nekim drugim voćem. Nadam se da bi i s bananama bilo ok? A što se tiče kreme, ako sam dobro shvatila, može se staviti baš bilo kakva? Ja bi možda stavila kombinaciju slatkog vrhnja i jagoda ili jogurta od jagoda ili onu kremu od ledenog vjetra ili možda neku čokoladnu.
    I te puslice su zapravo najobičnije beze kore samo si ih ti oblikovala drugačije? Kad ja radim beze kore za ledeni vjetar one se na nekim dijelovima dignu i svakako, kako to da tebi puslice nisu promijenile oblik kod sušenja? Možda ja nešto krivo radim. Eto, opet puno učim od tebe :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Savjetujem da probaš, bosiljak se odlično slaže s voćem ;)
      Mislim da bi bilo s bananama ok, zašto ne. Nisam sigurna kako bi se bosiljak slagao s njima. Možeš probati, ili ga izostaviti. Kremu po želji, tako je.
      Da, u principu vrlo slično beze korama jer ovdje ipak ide malo škrobnog brašna, ali neki ga ionako stavljaju i u beze kore.
      Ne znam za promjenu oblika, ali šaum mora biti dosta čvrst i to je to. Stavila sam ga u slastičarsku vrećicu s ukrasnim nastavkom i istisnula u obliku kruga na pek papir.

      Izbriši
    2. Hvala ti što si mi sve lijepo objasnila :) Probat ću!

      Izbriši
  5. Ibizavam pavlove. Ja ih obivno radim s bobicastim vocem, al valja isprobat i ovo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. meni je ovo prva takva kombinacija, moram priznat' da i ja obično s bobičastim voćem radim :)

      Izbriši
  6. aha! to je ona dunja :D :D :D sad sam se baš tako nasmijala kad se sjetim onoga na fejsu :) divna ti je Pavlova uff. jedva čekam jesen da imam više vremena peć kolače! <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. je, je, to je ta dunja :D
      i ja jedva čekam tvoje nove kreacije!

      Izbriši
  7. Jako mi se sviđa oblik. Samo ... nisam ljubitelj ni Pavlove ni dunja :(

    OdgovoriIzbriši
  8. Bas zanimljiva kombinacija... Posebno dodatak bosiljka uz dinju. Inace Pavlovu obozavam i jedno vreme sam ju bas cesto pravila. Dok nisam dosadila ukucanima... :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Pavlova je meni uvijek tako lijepa i elegantna, a ova tvoja prekrasno izgleda :)

    Sad nemas vise opciju name/url na komentarima pa mi je tesko komentirati :(

    OdgovoriIzbriši
  10. Prava eksplozija ukusa :). Nisam još nikad ni vidjela ni probala ovu kombinaciju. Krasno!

    OdgovoriIzbriši