Tart sa rajčicama i pečene rajčice / Tomato tart and baked tomatoes

Please scroll down for English



Već je krajnje vrijeme da se pozabavimo rajčicama na blogu :) Danas vam poklanjam dva krasna recepta, oba brza za pripremu i jednostavna, a beskrajno ukusna.
U nekoliko navrata sam vam pokazala mamin novi vrt koji nas daruje krasnim povrćem ove godine, između ostalog i nekoliko vrsta prekrasnih rajčica. Rajčicu obožavam, ali samo ovu sezonsku. Postoji mnogo voća i povrća koje jedem izvan sezone i u kojima mogu uživati, ali rajčice nisu jedne od njih. One van-sezonske, bezukusne vodene nakupine umjetno stečene crvene boje su mi toliko odbojne. Vjerojatno zato što obožavam ovu pravu, pod suncem dozrelu, sočnu, crvenu rajčicu, toliko da mi je iskustvo s rajčicama fejkušama jednostavno neprihvatljivo. To je baš jedno od onog povrća (ok, ili voća) koje jednostavno ne valja van sezone. Ne.

Neki dan sam na facebook stranici postavila pitanje na koji način najradije pripremate rajčice i dobila mnogo finih odgovora-ideja. Osim mnogima drage ljetne kombinacije "s nogu" pašteta + paradajz, koju i sama jako volim, tu su se našle punjene rajčice, juha od pečenih rajčica i slanutka, jedan meni jako drag recept prijateljice Zrinke: šalša od rajčica, češnjaka, peršina i maslinovog ulja, sve po mogućnosti sa domaćim njokima. Kombiniraju često i bosiljak i parmezan, a kolegica voli rajčicu, balsamico, parmezan, maslinovo ulje i češnjak na kriški prepečenog kruha. Eto vam ideja, prošvrljajte malo stranicom pa ćete pronaći još.


Dodatna inspiracija: iz arhive sam izvukla još neke meni drage recepte s rajčicama, uživajte u rajčicama dok ih ima:
I dođosmo do dva nova recepta: tart sa rajčicama i pečene rajčice.
Tart sa rajčicama je nešto jako jednostavno, a toliko dobro. Podsjeća pomalo na super-pojednostavljenu verziju pizze i poslužit će kao odlično predjelo, za grickanje na zabavama ili kao lagana večera. Ovo tijesto je jako jednostavno i ukusno, preporučam ga za razne tartove!


Tart sa rajčicama
Tijesto:
  • 55 g maslaca
  • 55 g krem sira
  • 60 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica soli
  • 100 g glatkog brašna
Izmiksajte sir sa maslacem, umiksajte vrhnje. Dodajte brašno i sol, zamijesite mekano tijesto. Nemojte predugo mijesiti, tek toliko da se sastojci povežu. Zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 30 min. Razvaljajte ga na dobro pobrašnjeloj podlozi (nemojte štediti na brašnu jer je tijesto malo mekše) i prembacite u kalup za pite promjera 26 ili 28 cm.

Nadjev:
  • 3 rajčice srednje veličine
  • svježi bosiljak
  • majčina dušica
  • kozji sir ili svježi kravlji sir
  • maslinovo ulje
  • ribani parmezan
  • sol 
  • papar
Rajčice operite i narežite na kolutove. Tijesto koje ste položili u kalup ispikajte vilicom. Po njemu posipajte ribani parmezan. Na to poslažite kolutove rajčica pa ih malo posolite i popaprite. Posipajte sjeckanim bosiljkom i majčinom dušicom. Po svemu razmrvite kozji sir, pokapajte maslinovim uljem. 
Pećnicu prethodno ugrijte na 190 C. Pecite 35-40 min.

Pečene rajčice su druga jednako jednostavna i ukusna ideja, koja je također idealna za zabave ili kao predjelo.

Pečene rajčice
  • 4 rajčice srednje veličice
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina ili timijana
  • 60 g ribanog parmezana
  • 1 režanj češnjaka
  • sol
  • papar
  • bruschette ili tostirani kruh
Rajčice operite, odrežite im vrh, prerežite na pola. Poslažite uposudu za pečenje, na pek papir. Posolite, popaprite, posipajte ribanim sirom i začinskim biljem. Pecite 15-ak min. na 220 C.
Tostirani kruh ili bruschette natrljajte češnjakom. Na svaku krišku položite rajčicu. Poslužite toplo.


Odoh malo močiti nožice u moru na par dana, uživajte mi i čitamo se uskoro!

                                                         Tomato tart and baked tomatoes

I think it's about time we address tomato season on this blog, since I'm the ultimate tomato lover. There are many fruit and vegetables I can and do eat when not in season, but tomatoes are not one of them. I totally detest those artificial, watery and bland tomatoes and acknowledge only these ripened under hot summer sun, sensationally red, juicy and bursting with real tomato-summer flavor.

Just the other day I asked about your favorite tomato recipe on my facebook page and got many lovely ideas. Croatian cuisine uses tomato in ways very similar, if not same, to Italian cuisine. People wrote they enjoy making stuffed tomatoes, tomato and chickpea soup, tomatoes with parmigiano, basil, mozzarella and balsamic vinegar, and one of the most popular recipes is probably tomato salsa. My friend Zrinka has a beautiful, simple recipe for this, a sauce made of 4 ingredients, so simple, yet so divine: tomatoes, olive oil, parsley and garlic. Served over home-made gnocchi. This will make my lunch today.

Here are some of my favorite tomato recipes from blog's archive:
As for two new recipes, tomato tart and baked tomatoes, they're one of those simple dishes that make great appetizers, light dinner or summer garden party food.
Tomato tart is made with beautiful dough that I recommend using for other tarts and simple filling starring tomatoes, of course. I'd say it resembles super-simplified pizza and it's delicious. 
Baked tomatoes are another great appetizer, perfect for serving at parties. When baked, vegetables get deepened and beautiful flavor.


Tomato tart
For the dough:
  • 55 g butter
  • 55 g cream cheese
  • 60 ml heavy cream
  • 1 tsp salt
  • 100 g all-purpose flour
Mix butter with cream cheese. Add heavy cream. Add flour and salt, knead only until dough forms: you will get soft dough. Wrap in plastic wrap and refrigerate for 30 minutes. Roll out on floured surface and transfer to tart pan (26 or 28 cm diameter). Poke with fork.

Filling:
  • 3 tomatoes, medium size
  • fresh basil
  • thyme
  • cottage cheese
  • olive oil
  • grated parmigiano cheese
  • salt 
  • pepper
Wash tomatoes, cut in circles. Sprinkle tart dough with parmigiano. Place tomato circles on top, sprinkle with some salt and pepper, chopped basil, thyme and goat cheese. Pour some olive oil on top. 
Preheat oven to 190 C. Bake for 35-40 minutes.



Baked tomatoes
  • 4 tomatoes, medium size
  • 2 tbsp chopped fresh parsley or thyme
  • 60 g grated parmigiano cheese
  • 1 garlic clove
  • salt
  • pepper
  • toasted bread or bruschette
Wash tomatoes, cut the top and cut in half. Place them in baking pan lined with parchment paper.  Season with salt, pepper, sprinkle with grated cheese and parsley or thyme. Bake for 15 minutes at 220 C.
Rub garlic clove over toasted bread or bruschetta and place tomato half on top of each piece. Serve warm.



36 komentari:

  1. Rajčice izvan sezone zbilja nemaju nikakav okus osim neke čudne kiselkaste vodenosti :D A inače su toliko dobre da ih zbilja često jedem same, zaslužuju doći skroz do izražaja :)

    Super je tijesto sa sirom, ovo je za večeru po mom ukusu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. baš mi je drago da ti se dopada, joj i ja ove domaće mogu jesti same :)

      Izbriši
  2. Moram priznati da su sastojci za tijesto doista neuobičajeni.
    Volim sva jela s pumidorima i možda će zvučati malo snobovski, ali jedem samo one iz vlastitog vrta. Kupovni kod mene ne dolaze u obzir, jednostavno se ne mogu mjeriti s okusom i mirisom domaćeg pumidora.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. probaj ovo tijesto, super je ;)
      meni to ne zvuči snobovski kad se radi o rajčicama i pogotovo ako imaš vlastiti vrt. slažem se s tobom

      Izbriši
  3. I ovde da te pohvalim:) mmmm, predivno izgleda! moja ljubav su tartevi i ovaj po sastojcima mi izgleda savrseno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Blago svima koji imaju svoj vrt i mogu uzgajati svoje voće i povrće! Meni zasad samo preostaje da sanjam o vlastitom vrtu i kućici negdje u zelenom u ovom svom stanu koji nema čak ni balkon, šmrc...
    Recepti su odlični, sastojci vrhunski i već su zabilježeni za isprobavanje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nadam se da će ti se ta želja ostvariti

      Izbriši
  5. Odlični recepti, najviše mi se svidja ovaj tart.
    Jako volim okus pečenih paradajza, još ako su domaći - mastercard! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala na preporuci za testo za tart, moj recept je bez dodataka, pa ću da probam ovaj sa krem sirom (ne sumnjam da je odličan) i onaj Tamarin sa parmezanom. Jao što ću imati dobre tartove. Mnogo lepo sve ovo izgleda, draga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. svakako probaj, drafo mi je što ti se dopada. da ima baš krasnih rajčica-recepata po blogovima ovih dana, treba sve to isprobati :)

      Izbriši
  7. moram priznati da mi je pomidor vjerovatno omiljeno povrće....
    i kod mene često pali provjerena kombinacija s paštetom i pomidorima, osobito
    na plaži

    OdgovoriIzbriši
  8. Bas mi se dopada. Ja inace oboyavam tu kombinaciju, paradajy bosiljak moyyarela. Super je i testo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je savrseno, nista ljepse od pecenog paradajza. Krasne slike

    OdgovoriIzbriši
  10. Tart mi je genijalan a baci oko i na ovaj recept od naše Ebbe http://dilajla-svatarica.blogspot.com/2010/09/tart-paysanne-by-ebba.html definitivno ga treba probati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala,
      ne pronalazim link do njezinog recepta u ovom linku do vašeg bloga, prošvrljat ću njezinim blogom

      Izbriši
  11. Tart s rajčicama obožavam, a često i brusketiće s njima radim. Pašteta + rajčice na moru su mi kao djetetu bila najdraža kombinacija :)
    Stvarno treba uživat dok ih ima :)
    Slike su ti predivne!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mm,brusketiće, baš bi mogla sad koji dan i to :)
      hvala ti

      Izbriši
  12. Ove godine imam puno paradajza :). I tvoj tart izgleda tako, tako dobro, nadam se, da ču imati vremena, da probam! Njam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. znači bogatstvo paradajza i kod tebe :)

      Izbriši
  13. I'm loving this tomato tart idea! Just so perfect to eat under the sun. Tomatoes are one of those fresh ingredients that I can never live without, but I never get those juicy, plump, sun-ripened tomatoes back in Malaysia until we moved to the States. The tomatoes at my mom-in-law are ready right now. Just can't wait to try out some of the ideas you shared here!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I agree with you, and I'm glad that now you get the chance to enjoy seasonal tomatoes, nothing like them!

      Izbriši
  14. Ne znam koji mi se receptić sviđa više. Oba ću isprobati! Jednostavni receptići su ljeti uvijek dobrodošli!

    OdgovoriIzbriši
  15. odlično! tart me baš mami :)
    inače, kada je paradajz u igri, nikada ga dosta i treba guštati u njemu sada kada je na vrhuncu.

    OdgovoriIzbriši
  16. paradajza uvjek mora biti na našem vrtu, ima godina kad slabo uspije ali i tad ga se dobro najedemo
    tart mi se baš dopada, no i pečene rajčice su dobrodošle

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. paradajz je dosta osjetljiv, koliko sam ja iskusila.
      hvala ti :)

      Izbriši