Brownies sa bundevom / Pumpkin brownies

Please scroll down for English



Browniesi podnose sve i svašta, samo dok je čokolada s kojom radite dobra. Vole bundevu, a ja volim njih u kombinaciji s bundevom. Sve pršti od uzajamne ljubavi u ovom receptu :)
Kad radim s bundevom, najradije koristim putericu. Potrebno je prvo napraviti pire - ništa jednostavnije - bundevu razrežete na manje komade i pečete dok potpuno ne omekne pa žlicom izdubite meso. Ja takav pire ne cijedim dodatno jer se dovoljno ispeče, niti ga ne miksam jer je dovoljno mekan.
Pravilo za browniese jest da trebaju ostati pomalo ljepljivi i "mokri", u suprotnom ste dobili čokoladni biskvit. Kad ih provjeravate čačkalicom, ona ne smije izići potpuno suha/čista. Bundeva će im dati dodatnu sočnost. Nasuprot mekanoj unutrašnjosti, izvana bi trebali imati laganu hrskavu koricu., što i je jedan od razloga (uz to što Amerikanci općenito koriste dosta šećera u svojim receptima) za poveću količinu šećera u njima, koju sam ja ipak malo smanjila. Za browniese radije koristim smeđi šećer.
Pleh u kojemu ih pečete obložite sa svih strana pek papirom, na taj ćete ih način najlakše izvući po pečenju, a režite ih nazupčanim nožem.
Uvijek koristite dobru čokoladu, sa barem 70 % kakaa, što će, uostalom, izbalansirati količinu šećera u receptu.
Usput, za ovo vam ne treba mikser- ah, što volim takve recepte :)

  • 55 g maslaca
  • 85 g tamne čokolade
  • 120 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 žličica arome vanilije
  • 2 jaja
  • 100 g pirea bundeve puterice
  • 150 g smeđeg šećera
  • 30 ml biljnog ulja
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
1. Za pire od bundeve: bundevu narežite na manje komade, poslažite ih u pleh na pek papir i pecite oko 40 min. na 200 C. Bundeva mora potpuno omeknuti. Kad se ohladi, žlicom izdubite meso.
2. Maslac i čokoladu otopite na pari. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i začinima. Smjesu podijelite na 2 dijela pa u jedan dio pjenjačom dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, a u drugi dio pire od bundeve i ulje.
3. Obložite manji četvrtasti pleh za pečenje pek papirom sa svih strana. Izlijte čokoladnu smjesu. Preko nje izlijte smjesu od bundeve. Čačkalicom ili nožem kružnim pokretima izmješajte obje smjese - dobit ćete "mramorni" uzorak.
4. Pećnicu ugrijte na 180 C. Pecite 40-45 min. Kad se malo prohlade, režite na kocke i poslužite.


                                                                     Pumpkin brownies

Once I mentioned how brownies made me fall in love with chocolate cakes. What I like most about them is good quality chocolate and the fact that they are a moist, moist cake. You know I'm afraid of dry cakes :)
As long as you use good quality chocolate, you can add all sorts of flavors. I like to use pumpkin, it makes them even moister, plus cinnamon - adds a hint of autumn/winter and makes them season-appropriate.
You can whisk all ingredients by hand. Always grease your baking pan and line bottom and sides with parchment paper. After baking, you simply pull it all out, holding the ends of parchment paper.
Cut them with a serrated knife, it's a lot easier and makes nice slices. Brownie recipes use generous amounts of sugar, which makes their inside soft and gooey, with a light crust on the outside. However, I always decrease the amount of sugar. I also always use brown sugar: molasses in it enhances the chocolate and makes them moister.
The golden rule is to use good quality chocolate (with at least 70 % cocoa). It will balance the amount of sugar.
  • 55 g butter
  • 85 g dark chocolate (70 %)
  • 120 g all purpose flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • pinch of salt
  • 1 tsp vanilla extract
  • 2 eggs
  • 100 g butternut puree
  • 150 g brown sugar
  • 30 ml vegetable oil
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1/4 tsp nutmeg
1. Cut butternut in pieces, line them onto baking sheet and bake for 40 minutes at 200 C. Let cool, spoon out flesh.
2. Combine butter with chocolate-melt on low heat or double boiler. Whisk together flour, baking powder and spices. Divide batter in two equal parts. Add chocolate with butter into one part, oil and pumpkin puree into the other.
3. Line rectangle baking pan with parchment paper (bottom and sides). Pour chocolate mixture. Arrange pumpkin mixture on top. Make "marble" design with a skewer or knife.
4. Preheat oven to 180 C. Bake for 40-45 min. Test with skewer-it should be covered in batter a bit. Take them out of baking pan and let cool slightly. Cut into squares with serrated knife and serve.

 

15 komentari:

  1. Odlični brownies,s bundevom su sigurno jako fini! Inače jako volim brownies s lješnjacima, isprobala sam i tvoj recept, moram reći zaraza živa :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Brownies obožavam, ali ih nikad nisam radila (niti jela) obogaćene bundevom. Sigurna sam da je fino, a baš lijepo izgledaju ovako prošarani.

    OdgovoriIzbriši
  3. Apsolutno obožavam bundevu s čokoladom, ovo je zbilja kolačić za podizat raspoloženje :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam ovako nesto jos probala, ali mi se cini da je jako ukusno. Krasne fotografije :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako fino izgledaju,vjerujem da su super sočni kolači,bilježim si recept:)

    OdgovoriIzbriši
  6. odlično! I ja volim ovakve recepte :)

    OdgovoriIzbriši
  7. I'm totally with you on good quality chocolate for brownie, which will take care 80% of the taste. The idea of using pumpkin is just perfect especially when we are overload with pumpkin. We still have some pumpkins sitting at the garage. I am excited to use it for brownie.

    OdgovoriIzbriši
  8. Recept je super i bundeva mi je ovdje odlično iskombinirana , bilježim !!

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlična kombinacija s bundevom, divan jesenski kolač.

    OdgovoriIzbriši
  10. Nikad nisam probala ovakve brownies..Rekla bih da su jaaaako dobri:)

    OdgovoriIzbriši