Čokoladni tartufi s crnim vinom / Dark chocolate truffles with red wine

Please scroll down for English



Odlična kombinacija crnog vina i tamne čokolade!
Inspirirana čokoladarnicama i slastičarnicama kojima sam nedavno uzbuđeno lutala pariškim ulicama, častim vas sa kućnom verzijom jednog od poznatijih francuskih slatkiša. Čokoladni tartufi beskrajno su zadovoljstvo i kombinacija okusa, elegantni zalogajčići, jednostavni za izradu.

Kada uđete u famoznu prodavaonicu slatkih tajni majstora Pierea Herméa na jednoj od njegovih pariških adresa, ili stanete u red ispred izloga slavne slastičarnice Ladurée,  pogled će vam među prvima privući čokoladne kreacije. Sve ono što ste vidjeli na filmovima i reportažama, čitali u knjigama, u tom vam se trenutku materijalizira pred očima. Jedini savjet: ostanite hladne glave. Pokušajte, barem.

Najvažnije pravilo kod izrade čokoladnih tartufa je da koristite kvalitetnu čokoladu sa većim postotkom kakaa. Ipak je to slatkiš koji se bazira na čokoladi. Osnovni su sastojci, dakle, čokolada, vrhnje, malo maslaca i prstohvat soli. Malo soli izvući će i naglasiti ono najbolje u čokoladi, a maslac dodajemo za kremoznost. Pazite da vam vrhnje ne zavrije, uklonite ga s vatre tik prije vrenja pa u njega umiješajte sjeckanu čokoladu. Dobro izmješajte smjesu, treba biti potpuno glatka, svilenkasta i oblikujte ju hladnim rukama. Nemojte ju predugo ostaviti u frižideru jer ćete ju teže oblikovati. Savjetujem da aromatizirate tartufe, kombinacije su zaista bezbrojne, pustite mašti na volju: cimet, kardamom, čili, limunova, limetina ili narančina korica, med, kava, likeri, voćni sok itd.  Ovaj put odlučila sam, u francuskom duhu, koristiti crno vino koje se jako lijepo složilo sa tamnom čokoladom. Samo imajte na umu: sa začinima umjereno. Dodajte ih u hladno vrhnje i zagrijavajte skupa. Ukoliko koristite svježe začinsko bilje umjesto začina u prahu, vrhnje prije vrenja uklonite s vatre i procijedite. Omotač od gorkog kakao praha posebno je zavodljiv, lagano gorak, naglašava čokoladni okus. No, umjesto u njega, tartufe možete uvaljati u mljevene ili sjeckane orašaste plodove, ili pak umočiti u otopljenu čokoladu.

-za 15-ak tartufa-
  • 225 g tamne čokolade (70 % kakaa)
  • 85 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 ml crnog vina
  • 1 žličica maslaca
  • prstohvat soli
  • gorki kakao prah-za uvaljati tartufe
1. Vrhnje pomiješajte s crnim vinom, zagrijte gotovo do vrenja - neposredno prije vrenja uklonite s vatre.
2. Čokoladu nasjeckajte i umiješajte u vruće vrhnje s vinom. Smjesa treba biti potpuno glatka. Na kraju umiješajte maslac i sol.
3. Ostavite u hladnjaku sat-dva da se stegne. Ruke ispreite hladnom vodom pa vadite smjesu i oblikujte nepravilne kuglice - tartufe. Uvaljajte ih u kakao u prahu. 4. Čuvajte u hladnjaku, ali poslužite na sobnoj temperaturi.


                                                   Dark chocolate truffles with red wine

Ever inspired by French pastries, I am giving you another delicious chocolate recipe: dark chocolate paired with red wine. This is, in my opinion, perfection. Divinity. Please, please use good quality chocolate and great quality wine!

-makes about 15-
  • 225 g dark chocolate (70 % cocoa)
  • 85 ml heavy cream
  • 50 ml red wine
  • 1 tsp butter
  • pinch of salt
  • cocoa powder
Combine heavy cream with red wine and heat over medium heat. Remove just before the boiling point. Add chopped chocolate, stir to combine. Add a pinch of salt and butter, stir. Refrigerate for at least 2 hours.
Take pieces of mixture and roll them into loosely shaped balls. Roll into cocoa powder.
Keep in fridge, but serve at room temperature.




17 komentari:

  1. Pravo francusko, malo, a dobro. Svidja mi se dodatak vina. Prekrasno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično :) I zbilja su tartufići prava dekadentna poslastica. Ma zapravo - čista elegancija :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Fantastični, kombinacija čokolade i vina se ne odbija ! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, ja sam se zaljubila u ovu kombinaciju čokolade i crnog vina

      Izbriši
  4. Predivno... Obozavam ih u svim kombinacijama... :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjajna kombinacija, divna izvedba, držat će te očito frankofonska ispiracija duže vrijeme.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala, Dunja! i meni se čini da hoće :)

      Izbriši
  6. Odlicni su iako ne volim crno vino mislim vino uopce. Ja sam ih radila po receptu jedne amerikanke pastry affairs

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. je li da se super slaže s čokoladom :)

      Izbriši