Thursday, March 7, 2013

Tartlette s čokoladom i karamelom / Chocolate caramel tartlets

Please scroll down for English



Tartlete ili mini tartovi, mini pite...još sam u francuskom duhu :)
Kad sam stavila slike ovih pitica na facebook, pokazali ste veliki interes za njih, eto napokon i recepta. Neki su pisali da ih podsjećaju na tofiffe, što i nije daleko od istine. Ovo je jednostavno tijesto za napraviti, karamel umak je pun pogodak, a čokoladni ganache napravite u sekundi. Osim u malenim kalupima možete, napraviti jednu veliku pitu.
Meni su inspiracija bile čokoladne tartlette s karamelom koje sam prvi put kupila u jednom supermarketu u Francuskoj i koje su mi jedan od najdražih kolača koje sam tamo probala, usprkos svim slastičarnicama. Imaju pozadinsku priču pa su mi još draže :)


-za 15-ak pita-
Tijesto
  • 60 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 115 g glatkog brašna
Karamela
  • 75 g šećera
  • 1/2 žlice meda
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica vode
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice vrhnja za kuhanje
  • 1/2 žlice kiselog vrhnja
  • 1/2 žličice arome vanilije
Čokoladni ganache
  • 70 g tamne čokolade (70 % kakaa)
  • 40 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica arome vanilije
  • prstohvat soli



1. Najprije zamijesite tijesto: pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom i solju. Umiksajte jaje pa dodajte prethodno prosijano brašno i zamijesite tijesto (nemojte previše mijesiti). Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na najmanje dva sata. Dobro ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi na debljinu od oko pola cm. Izrežite krugove centimetar-dva šire od veličine kalupića za pite. Tijesto utisnite u svaki kalup, odrežite višak koji viri izvan ruba kalupa, vilicom izbockajte dno.
2. Pećnicu ugrijte na 180 C. Pecite 15-20 min, dok rubovi ne porumene. Izvadite da se ohlade.
3. U međuvremenu napravite karamelu: pomiješajte šećer sa medom, vodom i solju. Voda će pomoći da se šećer ravnomjernije rastopi. Stavite kuhati na laganu vatru dok ne dobije lijepu smeđu boju. Pritom nemojte miješati. Kada je dosegnula odgovarajuću boju, uklonite s vatre i umiješajte vrhnje za kuhanje, maslac, kiselo vrhnje i vaniliju. Sve dobro izmješajte da se poveže.
4. Ohlađeno tijesto izvadite iz kalupića. U svaki stavite po 1 žličicu karamele i spremite u hladnjak da se stegne dok pripremate čokoladni umak.
5. Pomiješajte vrhnje za kuhanje sa vanilijom i ugrijte skoro do vrenja. Uklonite s vatre, umiješajte sol i čokoladu. Izmješajte da se sve dobro poveže.
6. Na svaku pitu, povrh ohlađene karamele stavite po žlicu čokoladnog umaka. Spremite u hladnjak da se čokolada stegne.


                                                              Chocolate caramel tartlets

Tartlets, miniature tarts or tartlette as they're called in France are a very cute way of making and serving sweet treats. I've recently returned from France again, full of inspiration of course (you can see photos here), so I'm giving you a lovely recipe for these little tarts. Also, I wrote an article about visiting Pierre Herme's, you can read it here.
Salted caramel with butter is a staple in Brittany, a region in the north-west of France (I stayed in a beautiful town called Rennes) so I wanted to make the sauce at home. It is really simple and utterly delicious. I refrigerated leftovers and used the sauce over delicious crepes. Dark chocolate ganache works great with sweet caramel and pie dough. Instead of small ones, you can make one large tart.



-makes about 15 tartlets-

 For the dough
  • 60 g butter
  • pinch of salt
  • 50 g sugar
  • 1 egg
  • 115 g all purpose flour
For the caramel
  • 75 g sugar
  • 1/2 tbsp honey
  • 1/2 tsp salt
  • 1 tbsp water
  • 2 tbsp butter
  • 2 tbsp heavy cream
  • 1/2 tbsp sour cream
  • 1/2 tsp vanilla extract
For the dark chocolate ganache
  • 70 g dark chocolate (70 %)
  • 40 ml heavy cream
  • 1 tbsp vanilla extract
  • pinch of salt
1. Make the dough: mix butter with sugar and salt until fluffy. Add egg, sifted flour and knead until you form the dough (don't knead too much). Wrap in plastic wrap and refrigerate for at least 2 hours. Roll it out on floured surface, about 1 cm thick. Cut out circles, 1-2 cm wider that tart shells. Press each dough piece into a tart shell. Trim leftover edges and prick with fork. 
3. Preheat oven to 180 C. Bake them for 15-20 min. Let cool.
4. In the meantime, make caramel sauce: Combine sugar with honey, water and salt. Place on low heat and cook until it reaches nice amber color. Don't let it turn too dark and don't stir it. Remove from heat and add butter, heavy cream, sour cream and vanilla. Place a dollop of caramel sauce into each tart shell. Refrigerate until you make the ganache.
5. For the ganache: combine heavy cream with vanilla and place on medium heat. Remove from heat just before boiling point and stir in chopped chocolate and salt. Put a dollop of ganache on top of caramel into each tart shell. Refrigerate.

29 comments:

  1. Sjecam ih se sa FB :) Preslatko izgledaju. Voljela bih isprobati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala! nisu komplicirane za izradu

      Delete
  2. Za moj ukus je kramel višak (ne volim ga), ali pitice s čokoladom ne bih nikad odbila

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja više karamelu (otkada sam ju probala u Rennesu u svvakakvim kombinacijama) ne volim bez dobrog dodatka soli, sa solju i maslacom mi je taj umak (ovako kako ga oni rade) savršen

      Delete
  3. Karamel oduvijek volim i fino se bar po meni uklopio u ovu priču finoh malih pitica.

    ReplyDelete
  4. Male ljepotice :) btw, to mi je najdraža kombinacija s čokoladom, slatko na kvadrat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) samo tamnu čokoladu koristit i ne bojat se soli ovdje :)

      Delete
  5. O la la, tres chic i vrlo francuski!:))))

    ReplyDelete
  6. Super izgledaju, a pozadinsku priću nečemo čuti?

    ReplyDelete
  7. Savršenstvo! Radila sam nešto slično, u kalup sam ispekla podlogu, okusom je slična onim danskim keksićima koji imaju dosta maslaca, zatim sam kad se ohladilo prelila sa karamelom koja je imala okus identičan Werther's Original bombonima :D I na vrhu sam stavila još malo ganache-a :D Brzo se pojelo i imam biće samo dvije fotke, ali i to stavim uskoro na blog :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. e ovo se isto tako radi :) može, super!

      Delete
  8. Oh yum, your tartlets look so good!

    ReplyDelete
  9. Divno izgledaju a okus im je sigurno famozan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala Dunja, jes, baš su prave male napasti :)

      Delete
  10. The tartlets look delicious and cute.

    ReplyDelete
  11. Moram probat napravit :)
    Dali se može napravit u velikom kalupu za jednu Tarlettu? Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno, možete ga napraviti kao jedan veliki tart. Nema na čemu! :)

      Delete
    2. Znaci, ima svega dovoljno..?

      Ja bih pravila za 10godisnjicu mature, cist da ih sve malo iznenadim jer kad sam zavrsila gimnaziju, nisam ni jaja znala ispec.. :)
      Ovo ce im biti sok.. :)

      Delete
    3. Kao što piše u receptu, količina je za 15-ak manjih tartova, a vi si ju prilagodite po potrebi.
      Sretno!

      Delete
  12. Ovo je krasno, tortice su tako dobre i bogato nadjevene, ovakav slatki zalogaj nikada ne bih odbila !

    ReplyDelete