Svašta nešto od đumbira


Stiglo je kao sunce (iako je meni i dalje hladno) pa vam poklanjam nešto za proljetno buđenje!
Znamo da đumbir osvježava i čisti od toksina i postoji zaista mnogo načina za njegovu upotrebu u jelima: lako ćete ga uskladiti sa svačijim ukusom.

Pokušajte uvijek dati prednost svježem nasuprot sušenom i đumbiru u prahu. Prilikom kupovine odaberite čvrst i gladak podanak đumbira, što je pokazatelj njegove svježine, dok je dužina pokazatelj zrelosti. Zreli podanci nešto su ljući i imaju više vlakana. Potrebno ih je guliti, dok se koža s mladog đumbira lako ostruže žličicom. Poželjno je stoga izabrati mlađi korijen koji nije vlaknast, lagano ga sastrugati žličicom, jer je njegov okus koncentriran tik ispod kože. Čuvajte ga neoguljenog, zamotanog u papirnati ubrus i u plastičnoj vrećici. Na taj način može stajati u hladnjaku do tri tjedna, a oguljeni đumbir možete zamrznuti i koristiti unutar šest mjeseci.


Danas vas častim fantastičnim sokom koji će vas razbuditi i osvježiti te pastom od đumbira i češnjaka koja je odličan dodatak slanim jelima. Oba su recepta jednostavna i brza, puna vitamina i detoksikacijskih svojstava, obiluju finim aromama. Za sok jednostavno ogulite voće, prerežite ga na pola ili na četvrtine i provucite kroz sokovnik. Na kraju dodajte ocijeđen citrusni sok i malo meda. Za savršen početak dana potrebna vam je samo jedna čaša, ovo je zaista tekuće zdravlje. Limun i naranča odlično se slažu s đumbirom i daju dodatnu svježinu soku, dok mrkva i jabuka osiguravaju slatkoću. Ukoliko nemate sokovnik, voće možete oguliti, narezati na komade i ispasirati u blenderu do glatke smjese, uz dodatak male količine vode. Na kraju umiješajte citrusni sok i sve procijedite kroz gazu. Pulpu voća koja ostane u gazi također istisnite, u njoj se nalazi još dosta soka. Pasta od đumbira i češnjaka odličan je aromatični dodatak varivima, kremastim juhama, pirjanom povrću i umacima. Vrlo ju je jednostavno napraviti: u blenderu što bolje izmiksajte oguljeni đumbir narezan na komade i režnjeve češnjaka. Pasti se dodaje ulje i curry ili kurkuma u prahu koji će joj očuvati boju i produžiti trajnost.

Sok od đumbira i još svačeg nečeg
  • 5 mrkvi
  • 2 jabuke
  • korijen đumbira dužine cca 5 cm
  • 1 naranča
  • 1/2 limuna
  • 2 žlice meda
Mrkve ogulite, odrežite krajeve, operite, prerežite na pola. Đumbir ogulite i narežite na komade. Jabuke ogulite i narežite na četvrtine, uklonite košticu. Stavite sve u sokovnik. Posebno ocijedite limun i naranče pa sok dodajte prethodnoj smjesi. U sok umiješajte med.


Pasta od đumbira
  • 1 šalica (250 ml( đumbira narezanog na komade
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica curryja ili kurkume u prahu
Đumbir ogulite, narežite na komade. Češnjak ogulite. Sve sastojke usitnite što više u blenderu. Na kraju dodajte ulje. Spremite u čistu staklenku. Čuvajte u hladnjaku. Ova mješavina može stajati 3-4 tjedna.





6 komentari:

  1. baš sam danas kupila đumbir,super su mi došli ovi recepti :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Onaj sokić sa djumbirom i mrkvom mi je savršen za proletnju detoksikaciju na koju se spremam:)
    A i pasta je odlična!

    OdgovoriIzbriši
  3. Uvijek imam đumbira u u kući, obožavam ga u sokovima. Super receptić za pastu, a odličan mi je i ovaj sokić!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasni su mi pripravci od đumbira, volim ga i ja uvijek imati doma , a najdraže su mi kandirane kockice. Ali niti ovaj odlični sok koji me baš mami ne bih odbila ! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sve je odlično i savjeti oko spremanja. Sok obavezno pravim.

    OdgovoriIzbriši
  6. đumbir je divan
    volim ga u sokovima i čajevima

    OdgovoriIzbriši