Tuesday, May 7, 2013

Popečci s tikvicama i Slatki gušti

Please scroll down for English




Popečci su ukusan način za iskoristiti povrće. Izvana hrskavi, iznutra još topli i mekani, čine brz i jednostavan samostalni obrok: poslužit će kao ukusan doručak ili lagana večera, no također su odličan dodatak glavnom jelu.
Ovakve popečke često zovem "vege pljeskavice", iako ne sadrže soju. Meni su ovakve stvari nekako draže od mesa :) Pekla sam ih na malo maslinovog ulja. Ukoliko želite još zdraviju verziju, možete ih poslagati na pleh na papir za pečenje i zapeći u pečnici, no time nećete dobiti jednaku zlatnu koricu. Pečene ih slažite na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja. Možete ih zamrznuti pa koristiti po potrebi.


  • 120 g integralnog brašna
  • ½ šalice naribanog tvrdog sira po izboru
  • 2 žlice sjeckanog vlasca
  • 2 šalice naribanih tikvica
  • 1 žlica lanenih sjemenki
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • 1 jaje
Tikvice operite, odrežite im krajeve i naribajte. Posolite, popaprite, dodajte jaje, lanene sjemenke i vlasac pa sve dobro izmješajte vilicom.
Umiješajte brašno – dobit ćete kompaktnu smjesu. Oblikujte rukama u popečke i pržite na maslinovom ulju. Pečene slažite na papirnati ubrus.
Poslužite uz umak.


U nastavku imam jednu slatku najavu: festival slastica Slatki Gušti koji počinje sutra, a 12.5. od 10 h za vas kolače pečemo Tihana, Tadeja, Monika i moja malenkost pa nam se pridružite :)



PRVI HRVATSKI FESTIVAL SLASTICA ˝SLATKI GUŠTI by ELECTROLUX˝

NA ZAGREBAČKOM ZRINJEVCU OD 08. DO 12. SVIBNJA



Još samo nekoliko dana dijeli nas od otvorenja prvog festivala slastica na Zrinjevcu! Festival Slatki gušti by Electrolux održat će se na Zrinjevcu od 08. do 12. svibnja 2013. Posjetitelje će tamo dočekati bogata ponuda slastica najpoznatijih zagrebačkih slastičarnica kao što su Piece of cake, Amelie, Vincek, Cukeraj, Slastice Lucija, Slatka priča, Mašini kolači, M&M i mnogi drugi.


Osim u slatkim zalogajima, posjetitelji će na Zrinjevcu uživati i u bogatom dodatnom programu. Održat će se radionica pripreme zdravih kolača, radionica Kako su se sladili naši stari, Bake & Blog Day, Pancake Day, a Majčin dan proslavit ćemo uz iznenađenja za one najmlađe! Posjetitelji će i sami moći pokazati svoje kulinarske vještine i osvojiti brojne vrijedne nagrade koje omogućuju Electrolux, Podravka i Emmezeta. Uživat ćemo i u glazbenom programu koji će se odvijati na zrinjevačkom paviljonu, a nastupat će poznati jazz glazbenici i plesni ansambli. Program događanja na Zrinjevcu pratite na www.dobravibra.hr i www.facebook.com/dobravibra.hr.

Festival slastica idealna je prilika za sve ljubitelje slatkih zalogaja da uživaju u ponudi najboljih slastičara u gradu. Svi oni predstavit će na Zrinjevcu svoje delicije, a najpoznatiji slastičari uživo će demonstrirati svoje vještine.

Sajam se otvara 08. svibnja edukativnom radionicom pripreme zdravih kolača i slastica koju će predvoditi poznata natjecateljica Masterchefa Petra Plantak. Saznat ćemo i kako su se sladili naši stari uz Branka Ognjenovića, a Pancake day rezerviran je za svima omiljene palačinke! Svoje vještine u okretanju palačinki demonstrirat će nam vesela ekipa s Totalnog FM-a Lorena Nosić i Jana Fabijanić.

Svoja kulinarska umijeća pokazat će i najmlađi posjetitelji sajma koji će na Majčin dan 11. svibnja imati priliku osvojiti darove za svoje mame! 12. svibnja ugostit ćemo najpoznatije domaće gastroblogerice koje će s nama podijeliti svoje bogato znanje i recepte. Na paviljonu će svaku večer nastupati glazbene i plesne skupine koji će upotpuniti jedinstveni ugođaj.

Program festivala:

08. svibnja 2013.
17:30h radionica I slatko može biti zdravo sa Petrom Plantak
18:30h izbor za NAJ kolač Slatkih gušta
19:00h jazz večer na paviljonu

09. svibnja 2013.
17:30h radionica Kako su se sladili naši stari s Brankom Ognjenovićem
19:00h jazz večer na paviljonu

10. svibnja 2013.
17:30h Pancake Day by Coolinarika
Natjecanje u bacanju palačinki - Palačinkometar

11. svibnja 2013.
10:00h Sugar & Shake
12:00h radionica za djecu (Majčin dan)
19:00h  jazz večer na paviljonu

12. svibnja 2013.
10:00h Bake&Blog Day
20:00h plesna večer

Posjetitelji će uživati i u brojnim degustacijama, popustima i pogodnostima koje će im pripremiti sudionici festivala, a pozivamo ih i da se uključe u nagradni natječaj na Facebook stranici www.facebook.com/dobravibra.hr, u kojem ih očekuju brojne vrijedne nagrade.


Više informacija potražite na www.dobravibra.hr i na www.facebook.com/dobravibra.hr.

27 comments:

  1. Ovakve popečke često pravimo i svi ih volimo. Ali, ovaj festival me posebno oduševio! Baš mi je drago da postoji ovakvo nešto... :) Držim vam palčeve da sve odlično prođe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jest, mislim da je prošle godine bio prvi, ove godine je puno više sadržaja i baš se veselim :)

      Delete
  2. Bozanstveno...jednostavno...ukusno ! jel' ne treba ipak malo iscediti rukama tikvice od one njihove tecnosti ili brasno sve to pokupi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. baš sam to htjela napisati, ja ih ne cijedim, pustim da brašno upije, ako je potrebno stavim manje ili više brašna, ovisi o vodi koju puste tikvice. ali, može ih se ocijediti ako želite dodati manje brašna. ja uvijek preskočim taj dio :)
      drago mi je da ti se sviđa!

      Delete
  3. Popečci su mi super, posebno volim ovakve sa tikvicama i slične radim, a pripremiti ću i ove. Super za festival, sigurno ću ovih dana navratiti na Zrinjevac :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. odlično, Branka, onda se vidimo! Nadam se da ćemo se nekako raspoznati, javite mi se, bilo bi mi jako drago upoznati vas :) Bit ću sigurno pod tremom od prečenja pred većim brojem ljudi :D

      Delete
  4. Oh, volim! Jako jako primamljivo i privlačno izgledaju!

    ReplyDelete
  5. Krasni su. Tako mi je žao što za vikend nisam u Zg da vas dođem vidjeti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i meni, rado bi da se upoznamo
      sigurno će bit još prilike

      Delete
  6. Bas kako i kazes sa malo povrca moze se napraviti divan topli obrok. Predivno izgledaju.

    ReplyDelete
  7. Često radim tikvice, obično poham, dinstam, radim musaku ili ih punim. Ovaj recept me baš razveselio, svakako ću ga isprobati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baš mi je drago! joj, musaku obožavam :)

      Delete
  8. Divni su popečci :) I ima da nam svi drže palčeve za nedjeljuuuu :) :)

    ReplyDelete
  9. Popečke od tikvica obožavam i zbilja ih često radim... a na Slatke gušte dolazim, nadam se da ću vas sve uspjeti vidjeti i upoznati. Sretno! :)

    ReplyDelete
  10. Krasni popečci, eto ideje za današnji ručak!
    Mnogo mi je žao što nisam bliže, tako bih rado svratila na Slatke Gušte... Nadam se reportaži s mnogo fotografija, djevojke!

    ReplyDelete
    Replies
    1. i meni je žao :/ do nekog drugog viđenja

      Delete
  11. baš mi je žao što nisam bliže

    ReplyDelete
  12. obožavam tikvice u svim kombinacijama, a ove popecke posebno :) vidimo se u ned, drzim fige da sve prode po planu ;)

    ReplyDelete
  13. Super recept! Probacu da ih pecem na rostilju, javljam kako su uspijele.

    Sretno u nedelju<

    pozdrav

    Zoran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, Zorane, drago mi je, uživajte!
      Hvala :)

      Delete
  14. Obožavam polpete od tikvica! Baš super izgledaju :)) Nadam se da ste se dobro proveli na Slatkim guštima!

    ReplyDelete