Wednesday, July 17, 2013

Školjkice s kobasicama


Još jedna ideja za piknike i zabave:)

Školjkice su zapravo varijanta empanada, popularnih španjolskih/portugalskih zalogaja od tijesta, koje se peku ili često prže u ulju i najčešće nadjevaju mesom. Tijesto je vrlo jednostavno za izradu i možete ih oblikovati na druge načine, no školjkice su nekako najjednostavnije, najpraktičnije.
S punjenjem se može poprilično eksperimentirati. Ja sam se odlučila na malo jaču kombinaciju kobasica i pirea od rajčice. Kobasice je najjednostavnije narezati na kockice i lagano prepržiti na tavi, neka puste masnoću (u tavu ne trebate dodavati ulje ili maslac). Možete koristiti i kuhane ili suhomesnate kobasice, a ukoliko ih pržite, okus možete naglasiti sitno sjeckanim češnjakom ili češnjakom u prahu. Pri kraju dodajte pire od rajčice (ili svježe rajčice narezane na kockice) i pirjajte dok se ne zgusne. Nadjev začinite solju i paprom po želji. Često se koristi i ljuta papričica ili slatka crvena paprika u prahu, a umjesto kobasica mljeveno goveđe meso ili pak morski plodovi poput tune. Punite li ih ribom, koristite mediteranske začine poput majčine dušice, ružmarina, origana, a možete ih upotpuniti sitno sjeckanim maslinama. Osim ovakve kombinacije okusa, možete napraviti vegeterijansku verziju sa tikvicama, patlidžanima, špinatom, ili pak krumpirom. Koristite li krumpir, prethodno ga možete skuhati pa narezati na sitne kockice ili ispasirati u pire. U svakom slučaju, nadjev je potrebno poprilično sitno nasjeckati kako tijesto ne bi bilo prenapunjeno i otvaralo se tijekom pečenja.
Prije pečenja ih premažite umućenim jajetom ili umućenim žutanjkom, a po želji možete posipati i sezamovim/lanenim sjemenkama ili crvenom paprikom u prahu. 

Tijesto:
  • 250 g glatkog brašna
  • ½ vrećice (3 g) suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 155 ml tople vode

Pomiješajte pjenjačom brašno, kvasac i sol. Dodajte toplu (nikako vruću) vodu i ulje te zamijesite tijesto. Pokrijte ga krpom, neka udvostruči volumen. Zatim ga premijesite i razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi. Od tijesta izrežite krugove.
Nadjev:
  • 200 g kobasica (npr. kranjske kobasice)
  • Sol
  • Papar
  • Prstohvat čili papričice
  • 200 ml pirea od rajčice

Kobasice narežite uzdužno na „štapiće“ pa ih prerežite na malene kockice. Popirjajte na tavi, pustit će masnoću. Zatim dodajte pire od rajčice i začine. Pirjajte dok se nadjev ne zgusne. Svaki krug tijesta nadjenite do pola. Prazan rub premažite umućenim jajetom i preklopite. Rub dodatno utisnite vilicom. Slažite školjkice na veliki pleh za pečenje obložen pek papirom.
Pećnicu ugrijte na 180 C.
Još je potrebno:
  • 1 jaje
  • ½ žličice crvene paprike u prahu
  • Po želji lanene ili sezamove sjemenke

Ostatkom umućenog jajeta premažite školjkice. Posipajte ih paprikom u prahu ili sjemenkama. Pecite oko 30 min, do zlatnožute boje.

11 comments:

  1. Odlična ideja - staviti kobasicu u punjenje. Verovatno je vrlo pikantno.

    ReplyDelete
  2. Mozes ih grickati i ne primetis kada (samo odjednom:) nestanu sa tanjira.:)))

    ReplyDelete
  3. Iako jedem jako malo mesa, za kobasice uvijek nađem mjesta :D Super zalogajčić :)

    ReplyDelete
  4. Tvoje čvoriće sa belim lukom često pravim a školjkice mi liči da će biti sledeće :-)

    ReplyDelete