Friday, December 13, 2013

Mesna štruca s jajima


Eto dragog klasika na našem stolu. Sad je to vrijeme koje volim, kad se svi okupljamo i jedemo veće količine hrane nego ostatak godine :)
Začini i dodatci poprilično su proizvoljni. Meni ju je najjednostavnije peći u kalupu za kruh, tako dosta dobro zadrži svoj oblik i lako ju složim u tom uskom kalupiću.
Preporučam da ju poslužite uz umak i pečeni krumpir.


  • 700 g mljevenog mesa (junetina + svinjetina)
  • sol
  • papar
  • crvena paprika u prahu
  • 1/2 glavice luka, sitno sjeckanog
  • peršin
  • 3 režnja češnjaka, sitno sjeckanog
  • 2 šnite starog kruha
  • 200 g slanine
  • 1 jaje
  • 100 ml mineralne vode
  • 4 tvrdo kuhana jaja
  • mlijeko
Pećnicu ugrijte na 180 C.
Skuhajte 4 jaja,  a kruh natrgajte na komadiće i namočite u mlijeku.
U tavi popirjajte sitno sjeckani luk i češnjak te slaninu.
U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso sa lukom, češnjakom, slaninom. Dodajte sve ostale začine, jaje, mineralnu i namočeni kruh pa zamijesite kompaktnu smjesu. Nemojte previše mijesiti. 
Podijelite smjesu na dva jednaka dijela i prvi dio stavite u duguljasti kalup za kruh kojeg ste namastili. U njega uzdužno utisnite 4 tvrdo kuhana jaja pa poklopite drugim dijelom smjese. Sve spojite i utisnite.
Kalup stavite u veću posudu koju ste napunili vodom i tako sve skupa na pečenje. Pecite oko 1 sat (provjera čačkalicom).
Pečenu štrucu ostavite da se odmori 15-ak min pa režite na kriške i poslužite.

4 comments:

  1. Naš sinkić ovo obožava... super izgleda!

    ReplyDelete
  2. Mesna štruca je i nama omiljena i obično je pravi moja sestra, moram je podsjetiti da već dugo nije :) odlična mi je ova tvoja !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala! evo kod nas isto došla na stol nakon dugo vremena :)

      Delete