Keksi s komadićima čokolade


Jednostavni su za pripremu i brzo se jedu, pogotovo uz šalicu kave, čaja i dobro društvo.

Tijesto za ove kekse zaista je jednostavno za izradu, a nije naodmet znati nekoliko osnovnih pravila i dobar omjer sastojaka. Tri glavna sastojka koji znatno mogu utjecati na krajnji rezultat su maslac, šećer i jaja. Savjetujem da tijesto pripremite dan ranije i ostavite ga da odstoji u hladnjaku barem 24 sata. Odstajalo tijesto dat će ukusnije kekse. 


Najbolji su keksi hrskavih rubova i lagano meke sredine. U tijestu uvijek koristite maslac, on im daje mekoću. Što je veći udio maslaca, keksi će se pri pečenju raširiti i krajnji rezultat bit će mekši. Maslac im daje i prekrasnu aromu, lagano orašastu.  Maslac možete ukomponirati u tijesto na dva načina: otopljeni maslac, ili ga kremasto izmiksati sa šećerom. Ja sam koristila otopljeni. Ukoliko ga zagrijavate do svjetlo smeđe boje prije dodavanja tijestu, keksi će imati jaču, finiju aromu i nježniju, mekšu strukturu. 


Više žutanjaka u tijestu rezultirat će sočnijim keksima čija će sredina pomalo podsjećati na browniese. Često tijesto napravim sa smeđim šećerom zbog ukusnije arome koja podsjeća na karamel. Bjeli šećer dat će tanje i hrskavije kekse, a sa smeđim šećerom keksi će biti sočniji. Pri dodavanju brašna, tijesto nemojte previše glatko izmjesiti. Rukujte njime tek toliko da ukomponirate brašno u ostale sastojke. Brašno prethodno pomiješate s praškom za pecivo i sodom bikarbonom i prosijte. Čokoladu je dovoljno nasjeckati na komadiće. Koristite čokoladu sa što većim postotkom kakaa, jer je smjesa za tijesto dovoljno slatka. Upravo iz tog razloga poželjno je smjesi dodati soli. Zlatno je pravilo da se čokolada i sol odlično slažu. Kekse možete i po pečenju posipati cvijetom soli. 


-Za 30-ak keksa-
225 g maslaca
285 g glatkog brašna
¾ žličice sode bikarbone
1 žličica soli
200 g smeđeg šećera
2 jaja
2 žličice arome vanilije
220 g tamne čokolade
Maslac otopite na laganoj vatri dok ne dobije svjetlo smeđu boju.  Uklonite s vatre.
Jaja, šećer i aromu vanilije pjenasto izmiksajte do svjetle boje. Brašno pomiješajte sa sodom i solju i prosijte.  Smjesi jaja dodajte prohlađeni maslac i izmiksajte. Zatim ručno špatulom umiješajte smjesu brašna. Na kraju dodajte sitno nasjeckanu čokoladu. Tijesto mijesite tek toliko dok se sastojci povežu. Zamotajte tijesto u foliju i ostavite u hladnjaku barem 24 sata.
Sutradan žlicom vadite tijesto ili rukama kidajte hrpice i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pećnicu prethodno ugrijte na 180 C. Pecite 13-15 min. Izvadite da se ohlade. Dok su još topli, možete ih posipati cvijetom soli.



10 komentari:

  1. U kom delu postupka se dodaje čokolada?

    OdgovoriIzbriši
  2. Izostavila slučajno iz teksta, nadopisala sam :) Na samom kraju

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma, kako im samo odoleti kad su tako slatki.:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovakve keksiće baš volim, beležim ovaj recept!

    OdgovoriIzbriši
  5. Savršeni keksići, tako i izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  6. preslatki...vidjela sam da su strahovito popularni u Americi no tu aš i ne... definitivno zapisujem recept i isprobavam da ih konačno probam :)

    OdgovoriIzbriši