Monday, April 14, 2014

Rolada s čokoladom


Uz Uskrs uvijek vežem raznorazne rolade, u slanim i slatkim varijantama. Stoga i ove godine jedna slatka, krcata čokoladnom kremom
Biskviti za rolade trebaju biti spužvasti kako bi se lako dali zarolati i sastoje se od tri osnovna sastojka: brašna, jaja i šećera. Dakle, ne sadrže masnoću. Lagani su, pjenasti i prozračni, a ono što ih čini takvima je dulje miksanje jaja sa šećerom: do svjetložute pjenaste smjese. Strukturi doprinosi i odvajanje bjelanjaka od žutanjaka te miješanje snijega od bjelanjaka u smjesu, što se uvijek radi na samom kraju i ručno, nikako mikserom. Za to koristim silikonsku špatulu. Fina tekstura dobije se prosijavanjem praškastih sastojaka (brašna i ukoliko recept koristi - praška za pecivo). Biskvit je potrebno zarolati dok je još vruć pa ga kasnije premazivati.

Biskvit

  • 3 jaja
  • 42 g šećera
  • 28 g glatkog pšeničnog brašna
  • 1 žličica arome vanilije
Krema
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 250 ml mlijeka
  • 200 g mliječne čokolade
  • 1 žlica gorkog kakao praha
  • 100 g škrobnog brašna
  • 70 g šećera
  • 25 g maslaca

Za biskvit, odvojite žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i aromom vanilije. Umiješajte brašno i na kraju kuhačom snijeg od bjelanjaka. Smjesu ravnomjerno rasporedite u pleh 30 x 35 cm kojemu ste dno obložili papirom za pečenje. Pecite 10 min. na 200 C. Izvadite i vrućeg zarolajte, počevši od dulje stranice, skupa s papirom za pečenje. Ostavite da se ohladi.
U međuvremenu napravite kremu. Mlijeko izmješajte sa škrobnim brašnom i kakaom. Slatko vrhnje zakuhajte do vrenja sa šećerom i čokoladom, miješajući. Kad provrije, umiješajte prethodnu smjesu i kuhajte na laganoj vatri, miješajući, dok ne dobije gustoću pudinga. Uklonite s vatre i u vruće umiješajte maslac. Prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se krema ohladi.
Ohlađenu kremu razradite mikserom. Ohlađeni biskvit odmotajte, premažite dijelom kreme, zamotajte natrag i površinu premažite ostatkom kreme. Možete posipati sjeckanim tostiranim orašastim plodovima.
Ostavite u hladnjaku sat-dva pa režite na kriške i poslužite.

8 comments:

  1. Prekrasna je! Koliko god volim rolade, nikad nisam napravila ovakvu, uvijek su voćne ili od maruna

    ReplyDelete
  2. Jako fina i jako lijepa rolada ! Volim ih u svim kombinacijama, ali ih rijetko radim jer mi ne ispadnu baš najljepše, tvoja je baš super !

    ReplyDelete
  3. Sjajno izgleda! Na trenutak me je podsetila na one tvoje predivne prhke štrudlice, ali vidim da je ovo nešto daleko kremastije.

    ReplyDelete
  4. Za tako fine kolacice uvek ima mesta, narocito kad su sa puuuno cokolade.:)))

    ReplyDelete
  5. Divna je :) bas volim rolade :)

    ReplyDelete
  6. Na slici izgleda predivno, ali kako je moguće napraviti biskvit od 2,8 dekagrama brašna??

    ReplyDelete
  7. napravila sam samo kremu iz ovog recepta jer je biskvit besmislen, krema je super konzistencije ali prebrašnjava.

    ReplyDelete
  8. moguće je, jer ovo nije klasičan biskvit za torte, već spužvasti za rolade. on takav mora biti i nije besmislen.
    krema se treba dovoljno dugo kuhati kako se ne bi osjetio gustin

    ReplyDelete