Tuesday, April 22, 2014

Slatko s Dolcelom: Štrudlice s makom i orasima


Za ovakav kolač i ne treba poseban povod, prigoda, blagdan...jesu ovakve štrudlice, brčići, biciklići (postoje razni nazivi) obično vezane uz slavlje posebnih trenutaka, ali isto tako mogu postati jednostavan kolačić za dobro društvo uz kavu, čaj ili čašu kakvog finog, slatkog vina.
Ove su štrudlice slične onima kakve su radile bake, ali nadjev sam malo doradila, prilagodila. Mogu dosta stajati s obzirom da je tijesto više prhko no dizano pa se neće brzo osušiti. Bogato je i mirisno, sa puno maslaca (tipičan omjer maslaca i brašna 1:2), a za nadjev sam kombinirala klasičnu smjesu oraha i maka. Možete se poigrati pa jednu stranu tijesta nadjenuti orasima, a drugu makom i dobiti šarene štrudlice. Naše su ih bake često radile s pekmezom, kojime su premazale tijesto i posule sjeckanim ili mljevenim orasima.



Za tijesto sam koristila novi Dolcelin proizvod: instant kvasac, kojeg preporučam posebice onima koji nemaju iskustva ili se iz nekog razloga boje dizanog tijesta :) Drago mi je da odnedavno i Dolcela ima kvasac u svojoj ponudi. A za strah od dizanog tijesta nema razloga, jer s ovim kvascem ne možete pogriješiti. Čak ga ne morate ni otopiti u mlijeku, već možete dodati izravno u brašno. Za nadjev sam koristila Dolcela limun šećer, rum šećer i vanilin šećer, što su gotovo obavezne arome u kombinacijama koje sadrže orahe i mak. Ovaj limun šećer mi se sve više sviđa i zaista je odlična zamjena ukoliko nemate nešpricane limune, a rum šećer je neodoljiv i teško se suzdržim od stavljanja poveće količine ovih mirisnih vrećica :)



Tijesto
  • 600 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 4 žumanjka
  • prstohvat soli
  • 1 Dolcela instant kvasac
  • 1 Dolcela limun šećer
  • 150 ml mlijeka
Nadjev od maka
  • 2 bjelanjka + prstohvat soli
  • 1 Dolcela limun šećer
  • 1 Dolcela rum šećer
  • 1 Dolcela vanilin šećer
  • 100 g mljevenog maka
  • 100 g šećera
  • 50 ml mlijeka
Nadjev od oraha
  • 2 bjelanjka + prstohvat soli
  • 1 Dolcela rum šećer
  • 1 Dolcela vanilin šećer
  • 300 g oraha, mljevenih
  • 150 g šećera
  • 100 ml mlijeka

Za tijesto pomiješajte brašno, kvasac i sol. Pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom, dodajte žutanjke, toplo mlijeko i kiselo vrhnje. Zamijesite kompaktno tijesto i podijelite ga na dva jednaka dijela. Razvaljajte u pravokutnike na lagano pobrašnjeloj podlozi.
Za nadjev od maka, pomiješajte mak s vrelim mlijekom, 50 g šećera, rum šećerom, limun šećerom i vanilin šećerom. Za ovu štrudlu, dva bjelanjka umutite u snijeg s prstohvatom soli i 50 g šećera pa dodajte mljevene orahe.
Za nadjev od oraha, pomiješajte 100 g mljevenih oraha sa 100 g šećera, rum šećerom, vanilin šećerom i vrelim mlijekom. Također dva bjelanjka umutite u snijeg s prstohvatom soli i 50 g šećera.
Svaki pravokutnik ravnomjerno premažite nadjevom i zarolajte počevši od dulje stranice s obje strane do pola. Sredinu ravnomjerno premažite smjesom od bjelanjaka i oraha.
Premjestite oba dijela na pleh obložen pek papirom. Pećnicu ugrijte na 200 C. Pecite dok odozgo ne dobije lijepu rumenu boju. Tople posipajte šećerom u prahu pa režite na kriške kad se ohladi.

6 comments:

  1. Divne su i odmah bih se počastila s ovom od maka

    ReplyDelete
  2. Super izgledaju.
    E d ana novoj sam adresi:
    http://www.thursdaycooking.com.hr/
    Pozdrav
    Petra

    ReplyDelete
  3. Bas slatko izgledaju, moram priznati da su mi kolaci sa makom za mrvicu drazi.:))

    ReplyDelete
  4. Obožavam ovakve štrudlice, odlično izgledaju !

    ReplyDelete