Roladice s pestom


Pesto je popularni umak koji porijeklo vuče iz talijanske kuhinje i najčešće završi kao dodatak tjestenini, no nema razloga da ga ne ubacite u dizana tijesta. Dapače, pesto je slan i odlično će se složiti s blagim okusom krušnog tijesta.
Postoje raznolike vrste pesta, vjerojatno je najpopularniji onaj od bosiljka, no možete ga napraviti od zbilja raznolikog povrća (naprimjer rikole) i začinskog bilja, pa čak i uz dodatak sušenih rajčica. Pestu se uvijek dodaje maslinovo ulje, vrlo često češnjak te orašasti plodovi (tradicionalno pinjoli, no slobodno ih zamijenite orasima , bademima, indijskim oraščićima, ovisno koje povrće koristite za umak) te ribani tvrdi sir poput parmigiana reggiana ili pecorina. Tradicionalno se pesto priprema u mužaru, gdje se do kremaste mase sjedini češnjak s orašastim plodovima, no isto možete učiniti i u multipraktiku. Smjesi se tada dodaju listovi odabranog začinskog bilja ili željeno povrće te krupna morska sol. Na kraju se dodaje maslinovo ulje i ribani sir. Potrebno je dobiti kremasti umak. Ovakav aromatičan pesto od bosiljka odlično funkcionira u dizanom tijestu.

Za tijesto je potrebno
  • 500 g glatkog pšeničnog brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 250 ml mlake vode
  • 60 ml mlakog mlijeka
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 kocka svježeg kvasca

Za pesto je potrebno
  • 2 šake svježeg bosiljka
  • ½ režnja češnjaka
  • Krupna morska sol
  • Malo papra
  • 30 g pinjola (ili badema)
  • 160 ml maslinovog ulja
  • 100 g naribanog pecorino sira

Pripremite pesto: u mužaru (ili multipraktiku) usitnite češnjak i pinjole. Dodajte začine i oprane listove bosiljka. Postepeno dodajte maslinovo ulje. Izmiksajte dok se svi sastojci ne sjedine pa na kraju umiješajte naribani sir.
Zamijesite tijesto: pomiješajte svježi kvasac sa šećerom, malo brašna i toplim mlijekom pa pustite 10 minuta da se zapjeni. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, toplu vodu i ulje pa dodajte pripremljeni kvas. Zamijesite glatko tijesto. Nauljite ga sa svih strana, pokrijte prozirnom folijom ili kuhinjskom krpom i pustite da odstoji jedan sat. Kad je udvostručilo volumen, premijesite na pobrašnjeloj površini i razvaljajte u pravokutnik. Ravnomjerno ga premažite pestom i zarolajte počevši od dulje stranice. Režite kriške širine 2.5 cm i slažite u namašćenu posudu za pečenje s prerezanom stranom prema gore. Pokrijte čistom krpom i pustite da odmore još pola sata.
Pećnicu ugrijte na 180 C. Pecite 35 min.

5 komentari:

  1. Volim tvoje recepte za rolnice. Nikako da probam ovu varijantu pesto, mislim da bi bilo vreme :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš sam nešto kopala po svojim receptima i nešto slično mislila raditi. Vjerujem da je super, pesto volim, a i rolnice, super kombinacija

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je nesto jako fino, vec mi mirisu sa slike.:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako fino zvuče ali i izgledaju ove rolnice !

    OdgovoriIzbriši
  5. drago mi je da vam se dopada ideja rolnica u slanoj verziji :)

    OdgovoriIzbriši